Spring naar de content

Place your bets: wanneer zet Wilders Louis Bontes uit de PVV-fractie?

Het is niet langer de vraag óf het rebellerende PVV-Kamerlid Louis Bontes uit de fractie wordt gezet maar wannéér. En: wat wordt het verhaal van Geert Wilders?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Het begon allemaal met het nieuws dat Bontes uit het fractiebestuur stapte omdat hij bepaalde uitgaven niet kon verantwoorden. Toen ging de doos van Pandora open. Wilders zou over alles beslissen: moties, Kamervragen, tv-optredens, kortom over ‘echt alles’, liet Bontes tegenover verschillende media weten. Ook zei hij dat de PVV-fractie ‘geen prettige omgeving’ is om in te werken.

De voormalige politieagent lijkt zich met zijn kritiek onmogelijk te hebben gemaakt binnen de fractie. Ja, Bontes zei bij Pauw & Witteman PVV’er te willen blijven, maar ‘op deze manier is de situatie niet houdbaar’. Het zou een ‘horrorscenario’ zijn als hij uit de fractie zou worden geknikkerd, zei hij. “Ik ben niet uit op een breuk. Het is ook mijn partij, ik heb hier ook mijn baan voor opgegeven.”

Hoewel Bontes zegt dat hij echt niet weg wil, moet hij toch vrezen voor zijn plekje binnen de PVV. Op 29 oktober is het herfstreces officieel afgelopen, aanstaande dinsdag komen alle Kamerfracties bijeen om te vergaderen over wat er die week op de agenda staat. Geert Tomlow, die zelf ooit in een PVV-klasje heeft gezeten, zegt vanochtend in de Volkskrant dat Bontes er maandag of dinsdag door Wilders uit de fractie wordt gezet.

Bontes zei het zelf ook al: “Ze kunnen me uit de fractie trappen. Ik ben mentaal op alles voorbereid.” Bontes wil zijn zetel in dat geval niet teruggeven aan de PVV, net als die andere rebellerende oud-politieagent Hero Brinkman. Het enige verschil: Bontes wil niet opnieuw meedoen aan verkiezingen.

Wat wordt het verhaal van Wilders? Ongetwijfeld zit hij daar nu op te broeden, samen met partner in crime Martin Bosma. De hoeveelheid uit de school klappende Kamerleden zou toch een keer zijn maximum moeten hebben bereikt. Van de andere kant heeft de mediagenieke Wilders inmiddels ruime ervaring met het gladstrijken van dergelijke akkefietjes. Next!