Spring naar de content

RTL: voor uw dagelijkse portie racisme

Terwijl de discussie rondom Zwarte Piet langzaam wegebt, volgend jaar in oktober zal alles wel weer oplaaien, doen enkele RTL-coryfeeën hun uiterste best op een positieve manier het nieuws te bereiken. Dat lukt niet helemaal. Zeker niet nadat een YouTube-filmpje met Gordon op de sociale nieuwssite Reddit werd geplaatst en verontwaardigde reacties opriep bij het overwegend Amerikaanse publiek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Tenenkrommend en met plaatsvervangende schaamte zult u de volgende beelden bekijken. Gordon liet zich vrijdag jongstleden tijdens de uitzending van Holland’s Got Talent weer eens gaan zoals alleen Gordon dat kan. De Aziatische Xiao Wang, een PhD-student, deed auditie. Nog voordat Gordon de ene slechte en racistische grap over de jongen uitstortte, reageerde Chantal Jansen al met een bijzonder flauw en makkelijk ‘Oh that’s okay’ nadat Wang zijn naam noemt.

En dan is het de beurt aan Gordon. Wang vertelt dat hij opera van Verdi gaat zingen, voor het jurylid kennelijk cue om te vragen ‘Welk nummer ga je zingen? 39 met rijst?’. En zoals we van Gordon gewend zijn, barst hij zelf het hardst in lachen uit. Wang reageert op de enige goede manier: door een fantastische opera te zingen. Na het optreden gaat Gordon nog even door: ‘This is the best Chinese I’ve had in weeks. And it’s not a take-away.’ 

Maar, Gordon is niet de enige bij RTL die racistische ‘grappen’ maakt. Op 8 november was Jack Spijkerman te gast bij RTL Late Night. Nadat gastheer Humberto Tan volgens Spijkerman een onjuiste opmerking maakt reageert de presentator met een: ‘Mijn hemel zeg, niet alleen donker maar ook nog dom’. Hij lacht het weg met een ‘ik mag het zeggen tegen hem hoor’, maar Humberto is duidelijk not amused.

En dan is daar nog Daphne Bunskoek. Afgelopen zaterdag legde zij in het RTL-programma Volgende Week een ietwat bizarre link tussen de vermissing van de staf van Sinterklaas en slavernij. De tekst van Dieuwertje Blok ‘we moeten er niet aan denken wat er gebeurt als de stoomboot weer teruggaat naar Spanje’ werd begeleid door een fragment uit de film Amistad waarin Afrikanen werden mishandeld op een schip. Alle aanwezigen barstten in lachen uit en een excuses van Bunskoek volgde enkele dagen later.

Vooralsnog lijken Jack, Gordon en Daphne er zonder kleerscheuren van af te komen, op een excuusje hier en daar na. Maar wellicht is het tijd voor een lesje racisme voor de RTL-presentatoren. En eentje in humor.