Spring naar de content

Iran, het atoomprogramma en de Israëlische huurmoordenaar

Alfonso Cano, een belangrijk man binnen de rebellengroep FARC, liet in november 2011 het leven bij een geslaagde operatie van het Colombiaanse leger. Ik zat op dat moment in Colombia en volgde het nieuws. Daags na de militaire operatie was er sprake van dat ook de Nederlandse Tanja Nijmeijer geraakt zou zijn. Dat bleek niet het geval.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Hannema

Israël traint Colombia
Een paar dagen na de aanval op het FARC-kamp zat ik in de ijskoude airco van de nachtbus naar de oostelijke stad Bucaramanga. In die bus ontmoette ik Yaron, een Israëliër die voor de inlichtingendienst van zijn land werkte. Momenteel trainde hij het Colombiaanse leger. Het nieuwsbericht over Cano’s dood zou bij mij niet zo’n indruk gemaakt hebben, ware het niet dat ik nu wist wie deze operatie geleid had.

Veel drinken
Yaron en ik reisden een paar dagen samen in de richting van de grens met Venezuela, waar hij ook een project zou gaan leiden. Na drie Colombiaanse salsa-avonden, heel veel bier en de lokale sterkedrank aguardiente kwam ik erachter wat zijn specialiteit was: moord. Hij had een bizarre staat van dienst en was huurling geweest in Angola en nog wat van dat soort Afrikaanse boevenstaten. Nu leidde hij met Israëlische precisie soldaten op in ‘militair onderontwikkelde’ landen.

Voorspelling
Waarom ik dit vertel? Yaron zat boordevol weetjes over het Midden-Oosten en de verhoudingen tussen de landen in die regio. Zo begreep ik dat Israël in stilte prima banden onderhoudt met bijna alle landen in de omgeving. Maar niet met Iran, Israëls grootste vijand. Yaron voorspelde in 2011 correct wat er zou gaan gebeuren: de ‘clown’ Ahmadinejad zou aftreden, er zou een nieuwe ‘liberale’ president aan de macht komen (Rohani) en de westerse wereld zou in de goede bedoelingen van ‘schurkenstaat’ Iran gaan geloven. Kortom, hij voorspelde precies wat er het afgelopen weekend gebeurde:  Teheran sloot een akkoord met het Westen over het Iraanse atoomprogramma.

Historisch foutje
Volgens Yaron zou het Westen hiermee een historische vergissing van onvoorstelbare proportie begaan. Ik krijg er de kriebels van als ik eraan terugdenk: de Israëlische James Bond zal toch geen gelijk krijgen?

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend in haar eentje de wereld over. In februari 2014 debuteert zij bij De Arbeiderspers met ‘Miss yellow hair, hello!’ Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.