Spring naar de content

Onthullingen Rita Verdonk: Koningshuis inderdaad een tikje links

Het is al eens vaker gezegd: het koningshuis met toenmalig koningin Beatrix aan het roer helde een tikje over naar links. Oud-minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk heeft het van dichtbij meegemaakt, dus zij kan het weten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

HP/De Tijd schreef in 2005 al dat het koningshuis een multiculti-koningshuis was, PVV-leider Geert Wilders merkte in Beatrix’ kersttoespraken dat zij moeite had met het populisme van de PVV, en nu is daar Rita Verdonk, die tussen 2003 en 2006 met eigen ogen heeft gezien dat toenmalig koningin Beatrix niet helemaal blij was met het vreemdelingenbeleid van de minister. Kortom, het bewijs stapelt zich op.

In haar pas verschenen biografie schrijft Verdonk dat “prinses Beatrix, laat ik het maar zo formuleren, het beleid af en toe wel wat streng [vond]“. Echter, Verdonk wilde haar strenge doch rechtvaardige recht-door-zee beleid niet afzwakken. Meer wil Verdonk niet kwijt over het voorval, maar het past in het verhaal dat al langer gaat dat prinses Beatrix linksig is.

Verdonk schrijft ook dat ze zich zorgen maakte over de adviseurs die de huidige koningin Máxima hebben geholpen met haar inburgering: de een was een voormalig adviseur van Wim Kok, de ander een GroenLinks-wethouder uit Amsterdam. Eenzijdig, was het oordeel van Verdonk. Máxima moest toen kennismaken met heel Nederland, niet alleen met het sociaal-democratische deel van Nederland, aldus Verdonk.

Of prinses Beatrix nou echt zo links is of niet maakt overigens niet zo veel meer uit sinds koning Willem-Alexander haar heeft opgevolgd. En wat je ook van hem vindt, hij is – tot nu toe in ieder geval – veel minder politiek uitgesproken dan zijn moeder.