Spring naar de content

De waarschuwende beha en andere vormen van innovatief ondergoed

Nog maar een week geleden was Sony’s slimme pruik the talk of town, nu komt concurrent Microsoft met de volgende stap in draagbare technologie: de slimme beha. Het intieme kledingstuk is speciaal ontworpen om ongecontroleerde eetbuien te voorkomen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

De beha is voorzien van sensoren die de hartslag en lichaamstemperatuur van de draagster in de gaten houden. Zodra die boven vooraf vastgestelde waarden komen, stuurt de beha een signaal naar de smartphone van de vrouw in kwestie, die vervolgens een berichtje krijgt waarin ze gewaarschuwd wordt vooral niet naar de koelkast te lopen, ondanks dat ze dat van plan was.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Prototype
Microsoft ontwikkelde een prototype van het kledingstuk, maar is niet voornemens het op korte termijn op de markt te brengen. De beha werd gemaakt ten behoeve van een wetenschappelijke publicatie, waarin onderzocht wordt of eetbuien kunnen worden voorkomen door waarschuwingen op het juiste moment. En ja: uit het onderzoek blijkt dat het werkt.

De onderzoekers kozen voor de beha omdat dat een kledingstuk bij uitstek is dat lang wordt gedragen en dicht op de huid zit. Bovendien kan door middel van de beha de hartslag van de draagster goed worden gemeten. De beha was, kortom, het ideale kledingstuk.

Een van de aannames in het beha-onderzoek was dat vrouwen naar ongezond en calorierijk eten grijpen op het moment dat ze zich somber, verveeld of ontmoedigd voelen. Die emoties hebben allemaal invloed op de hartslag en temperatuur, en zijn dus meetbaar.

Gematigd succes
Toen de beha eenmaal getest kon worden, bleek het idee een voorzichtig succes: de onderzoekers konden inderdaad meten wanneer de emoties van hun proefpersonen veranderden, maar het lukte nog niet om ‘eet-emoties’ te onderscheiden van andere veranderingen in gevoelens.

Microsoft verklaarde ondertussen in een e-mail aan nieuwszender CNN dat er in de toekomst mogelijk ook gekeken zal worden naar slim ondergoed voor mannen. Of die mannen dan ook een beha zullen moeten dragen, is niet duidelijk.

Wél voor mannen: scheetfilters
Wel al op de markt voor zowel mannen als vrouwen: scheet-filterend ondergoed. Een Britse ondergoedfabrikant bracht het innovatieve product twee maanden geleden op de markt en sindsdien zijn de Shreddies een voorzichtig succes. Het ondergoed is gemaakt van een speciale stof, die de geur van scheten niet doorlaat. Over slim ondergoed gesproken!