Spring naar de content

Waarom Emile Roemer de Politicus van het jaar 2014 wordt

2013 loopt rap op zijn einde, hoog tijd voor een politieke voorspelling van formaat: de politicus van het jaar 2014 is, bij voorbaat en zonder voorbehoud, Emile Roemer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matthias Pauw

2014 belooft voor het 2015e jaar op rij sinds onze jaartelling is begonnen een bewogen jaar te worden. Over de hele wereld zal er van alles gebeuren, daar durf ik mijn handen voor in het vuur te steken. Aardbevingen, schietpartijen, wetenschappelijke doorbraken; ze kunnen allemaal de levens van een hoop mensen drastisch veranderen, maar ze zijn lastig te voorspellen. Gelukkig zijn er ook gebeurtenissen die op voorhand fijntjes geagendeerd zijn, en dat is goed nieuws voor de Emile Roemer.

De Winterspelen
Begin februari beginnen in de Russische badplaats Sotsji de Olympische Winterspelen. Na een reeks aan diplomatieke, juridische en morele relletjes zijn de eens zo warme banden met de Russische Federatie Arctisch kil geworden. Roemer, die fervent tegenstander is van een gang van Rutte naar de Spelen, kan zijn politieke jaar inluiden met een heldere boodschap die op bijval kan rekenen van links Nederland: “Rutte, ga niet!” In de rug gesteund door maatschappelijke onrust, demonstraties en zelfs aanslagen kan Roemer een belangrijk jaar starten met een duidelijke links-idealistische boodschap, waar de handen van de PvdA gebonden zijn door de coalitiebanden.

Gemeenteraadsverkiezingen
Al op 19 maart staat de belangrijkste politieke test van het jaar op de agenda. De gemeenteraadsverkiezingen. De SP staat landelijk goed in de peilingen, een prima uitgangspositie voor de plaatselijke stemmingen. Het verlies dat vier jaar geleden al genomen is maakt het vooruitzicht voor Roemer en de zijnen alleen maar beter. In 2010 kreeg de SP er flink van langs en verloren de socialisten maar liefst een kwart van de raadszetels. Een gunstig politiek tij in combinatie met een relatief klein aantal startzetels is de perfecte combinatie voor een monsterzege. Roemer is de gedoodverfde grote winnaar bij het afsluitende lijsttrekkersdebat.

Europese verkiezingen
Als klap op de politieke vuurpijl mogen wij eind mei nog eenmaal naar de stembus, ditmaal om het Europees Parlement bij elkaar te stemmen. Europa is onverminderd impopulair, wat gunstig is voor de meest uitgesproken ‘Eurosceptische’ partijen. Anders dan op nationaal of gemeentelijk niveau zijn de belangrijkste concurrenten van Roemer hier de rechtse partijen. Het CDA is sinds de vorige verkiezingen meer dan gehalveerd en zal deze klap in Europa nog te verwerken krijgen, de VVD levert nu de minister-president die geloofwaardig moet blijven in Brussel, dat gaat vermoedelijk geen kiezers opleveren. Roemer, vrij van enige verantwoordelijkheid, heeft de politieke wapens in handen om de slag om Brussel in zijn voordeel te beslechten en vindt zijn opponenten verzwakt tegenover zich.

In december zal Roemer gelauwerd worden als de man die alles won in 2014.