Spring naar de content

Weekoverzicht 2: tenenkrommende campagnefilmpjes, kou in de VS en Tattas be like

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord én beeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

De tweede week van het nieuwe jaar kenmerkte zich wederom door buitengewoon zachte temperaturen. Terwijl de Verenigde Staten zo’n beetje vastzitten in een enorme vortex van ijzige kou en de bevolking zichzelf klappertandend warm houdt, is het bij ons nog steeds een uiterst milde winter.

Maar volgens NOS-weerman Peter Kuipers Munneke (u weet wel, de wat klunzig overkomende vervanger van weerfossiel Erwin Kroll) moeten we door die extreme vrieskou aan de overkant van de grote plas vooral niet denken dat klimaatverandering een hoax is. Integendeel, de extreme kou in de VS is er een teken van dat ons klimaat razendsnel veranderd.

We gaan er allemaal aan, aldus Peter Kuipers Munneke
We gaan er allemaal aan, aldus Peter Kuipers Munneke

 

Ook van apocalyptisch slechte proporties zijn de tenenkrommende campagnefilmpjes voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar. De windjekkies van de VVD in Noordwijk beten het spits af en maakten een potsierlijke campagnevideo. Via Youtube kon iedereen meegenieten van de playback-creatie van de Noordwijkse liberalen.

vvd
“Psst…. stem VVD!”

 

Verder was het de week waarin de veelbesproken eerste aflevering van John de Mol’s ontzettend originele en nog nooit vertoonde reality-serie Utopia te zien was. De zes randgevallen in de lege loods in de gemeente Laren sloegen zich nog net niet de hersens in, maar maakten wel ruzie om een bakje aardbeien, en er werd meteen vreemdgegaan onder de douche (waarom ze die daar überhaupt hebben is ons ook een raadsel).

Lingo: na 25 jaar kijkt er geen hond meer naar
Lingo: na 25 jaar kijkt er geen hond meer naar

Wij wachten met spanning de volgende afleveringen van het SBS-kijkcijferkanon af. De reacties van twitterend Nederland zijn verdeeld, maar wellicht positiever dan vooraf gedacht. John de Mol’s geesteskindje kan in ieder geval voorlopig nog op meer kijkers rekenen dan het oer-spelletjesprogramma Lingo, dat sinds zijn verhuizing van Nederland 1 naar Nederland 2 op honderdduizenden kijkcijfers minder kan rekenen.

In de sport kwam er deze week een schandaal aan het licht. De spelers van Vitesse mochten allemaal op trainingskamp naar de Verenigde Arabische Emiraten en konden daar rekenen op een warm onthaal. (Het is daar zelfs zo warm dat het WK van 2022 in de winter gehouden wordt, maar dat terzijde).

Helaas mocht één speler van de Arnhemse club niet mee naar de zandbak. Want Dan Mori is namelijk een Israëliër, en Israëliërs zijn joden en dus de vijand. De PVV schreeuwde uiteraard moord en brand en noemde het ‘jodenhaat’. En wat deed de Arnhemse club? Helemaal niets, Dan Mori blijft gewoon thuis, zijn teamgenoten trappen een balletje tussen de kamelen.

Opzienbarend was de coming-out van oud-international Thomas Hitzlsperger, de Duitse voetballer die vorig jaar op 32-jarige leeftijd stopte vanwege aanhoudend blessureleed. In de voetbalwereld werd het uit de kast komen van Hitzlsperger vooral positief ontvangen, een enkele negatieveling daargelaten.

Ja, hij leeft nog: Robert Mugabe
Ja, hij leeft nog: Robert Mugabe

Verder: de Zimbabwaanse despoot Robert Mugabe werd weer eens doodverklaard. Ieder jaar lijkt het een sport om de negentigjarige oudst zittende leider ter wereld onrechtmatig naar de eeuwige jachtvelden te verbannen. Helaas vergaat dit soort onkruid niet zomaar en is Mugabe al meerdere keren uit de ‘dood’ herrezen. Maar ook Afrikaanse dictators hebben niet het eeuwige leven, dus of hij echt stervende of al de pijp uit is? De tijd zal het leren.

Tot slot maakten we massaal kennis met Tattas be like, een Facebookpagina die met herkenbare plaatjes de blanke Nederlander te kakken zet. En hiermee begint de racisme-kwestie die we in 2013 met een vieze nasmaak afsloten in het nieuwe jaar meteen met een gezonde dosis zelfspot.

In navolging van de pagina kwamen ook andere groepen met een eigen pagina en bijbehorende plaatjes, zoals Mocro’s be like en Suri’s be like. Vooralsnog is er door geen enkele minder of- meerderheidsgroepering een boze demonstratie op het Malieveld gepland.

Onderwerpen