Spring naar de content

Weekoverzicht 4: Zwarte weduwen, Kiev in de kreukels en een proefverlof

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord en beeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Begin deze week maakten de Russische autoriteiten bekend te jagen op een saboteur van de Olympische Winterspelen die 7 februari beginnen. En dit maal geen westers leider met een hart voor homo’s, maar drie vrouwelijke jihadisten. Ze komen uit de zuidelijke Kaukasus, dragen een bomvest en trachten hun omgekomen militante echtgenoten te wreken. In Rusland staan deze vrouwen bekend als zwarte weduwen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Denk niet dat dit geëmancipeerde moslima’s zijn die lekker zelf bepalen wat ze met hun leven doen. Terroristen rekruteren deze vrouwen die slechts als kanonnenvlees dienen.

Maar kanonnenvlees of niet, het blijven mensen, zo beargumenteert Frank Heinen. Eén van de vrouwen, Ruzanna Ibragimova, schijnt Sotsji binnen te zijn gedrongen voordat de beveiligingszones actief waren. Deskundigen vergelijken de beveiliging rondom de Spelen dan ook met een zeef. Een buitenkansje voor de Verenigde Staten, die een glansrol voor zichzelf zien in dit hele verhaal en hun inlichtingendienst en krijgsmacht aanboden. Maar Poetin kan het natuurlijk prima zelf, en weigerde dit aanbod.

Met behulp van flyers zoekt Rusland naar Ruzanna Ibragimova, de 22-jarige zwarte weduwe die al sinds vorige maand niet is gezien in haar huis in Dagestan
Met behulp van flyers zoekt Rusland naar Ruzanna Ibragimova, de 22-jarige zwarte weduwe die al sinds vorige maand niet is gezien in haar huis in Dagestan

Iets dichter bij huis, in Oekraïne, is het een nóg grotere bende. Daar eisen duizenden anti-regeringsdemonstranten het aftreden van president Viktor Janoekovitsj. Bewapend met stokken, waterbommen, stoeptegels en steun van de oppositie toverden zij Kiev om tot slagveld. De reden van protest is een duidelijke: Janoekovitsj weigerde een handelsverdrag met de EU en sloot in plaats daarvan een deal met Rusland. En nu is pro-Europees Oekraïne bang voor een verdeeldheid à la de Bondsrepubliek en de DDR, waarbij het westen Europees wordt en het oosten Russisch.

De Oekraïnse oproerpolitie is van stal gehaald om de opstandelingen stil te krijgen. Denk aan waterkanonnen, traangas, schokgranaten en rubberen kogels. Het aantal gewonden loopt tot in de honderden, en het dodental staat op drie. Oh, en twee van deze lichamen schijnen schotwonden te bevatten. De rubberen kogels zullen wel op zijn geweest.

Janoekovitsj maakte het zichzelf overigens wel makkelijk. Anderhalve week geleden  gingen spoedwetten van kracht die hem meer vrijheid geven met betrekking tot gewapende interventie. En daar deed hij vorige week een schepje bovenop door het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting wetmatig te marginaliseren.

Naarmate de situatie in Kiev verslechterde stelde Mister President zich flexibeler op. Zo sprak hij over een versoepeling van zijn wetten, en bood hij aan oppositieleiders Arseni Jatsenjoek en Vitali Klitsjko – tevens oud-bokskampioen – premier en vicepremier te maken. Zij wezen dit af en bestempelden het als een poging van Janoekovitsj om de oppositie uiteen te drijven. Waar ze wel genoegen mee nemen? Vervroegde (democratische) verkiezingen en de vrijlating van ex-premier Joelia Timosjenko. Om mee te beginnen.

Meet the opposition: ex-bokskampioen Vitali Klitsjko (links), aanvoerder Oleg Tjaginbok (midden) en partijleider Arseni Jatsenjoek (rechts)
Meet the opposition: ex-bokskampioen Vitali Klitsjko (links), aanvoerder Oleg Tjaginbok (midden) en partijleider Arseni Jatsenjoek (rechts)

 

Terwijl boksend Oekraïne de politiek betreedt, dreigt boksend Nederland de bak in te draaien. Onze favoriete festivalganger Badr Hari hoorde woensdag dat het Openbaar Ministerie vier jaar cel tegen hem eist. De lijst met aanklachten is lang en gewelddadig, met bovenaan natuurlijk de zaak van zakenman Koen Everink. Everink werd vorig jaar op Sensation White compleet afgetuigd door Badr en diens kompaan Ferhat Y..

Tot slot heeft Volkert van der G. zijn eerste proefverlof achter de rug. In het geheim uiteraard. Dat schreef Fred Teeven, onze staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, maandag in een brief aan de Tweede Kamer. In mei mag de moordenaar van Pim Fortuyn waarschijnlijk voorgoed terug de maatschappij in, na een gevangenisstraf van twaalf jaar. Matthias Pauw wees op de ineffectiviteit van dit verlof. In 2004 riep HP/De Tijd Volkert ook al uit tot de Ergste Nederlander Aller Tijden. Nu maar hopen dat hij van die benoeming heeft geleerd.