Spring naar de content

Dag van de Privacy: waarom uw baas niet mag vragen waarom u zich ziek meldt

De wekker gaat. Je voelt je grieperig en futloos. Zal ik me maar gewoon een dagje ziek melden? De laatste keer is toch al weer even geleden. Je krijgt Franska van personeelszaken aan de lijn. Met een krakerige stem vertel je dat je écht niet fit genoeg bent om te werken. Ze vindt het vervelend om te horen, en vraagt wat je hebt. Opkomende griep, zeg je. En hoesten. Ze zal het in het systeem zetten en wenst je beterschap. Franska hangt op en heeft twee wetten overtreden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Vandaag – 28 januari – is het de internationale Dag van de Privacy, bedacht door de Raad van Europa om de burger te behoeden voor misbruik van zijn persoonsgegevens. Uiteraard is dat keurig vastgesteld in de Wet bescherming persoonsgegevens, maar wie leest dat nou voor zijn plezier?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het CBP (College bescherming persoonsgegevens) publiceerde vandaag een rapport met daarin do’s and dont’s op de werkvloer. Uit eigen onderzoek bleek namelijk dat een viertal werkgevers in Nederland het niet zo nauw neemt met die regels.

Zo mag een werkgever bijvoorbeeld niet vragen waar je aan lijdt. En mocht je herstellende zijn van extreem zeldzame tropenziekte en dat maar al te graag deelt met je baas, dan mag hij dat onder géén beding noteren. Staat in de wet. Hij mag je overigens wel vragen wanneer je verwacht beter te zijn. En u mag daar dan natuurlijk op uw beurt twee dagen bij optellen. Daar laat de wet zich namelijk niet over uit.

En wist u ook dat uw werkgever strafbaar is wanneer u onvrijwillig een account op Facebook of LinkedIn aanmaakt op zijn orders? Simpelweg omdat hij je zo dwingt gegevens publiekelijk te maken. Goed nieuws voor iedereen die zo’n account kans- en nutteloos vindt.

De Wet bescherming persoonsgegevens laat zich trouwens niet uit over afgeschermde LinkedIn-pagina’s en twitterprofielen met een slotje. Grote kans dus dat als de baas wil dat u een LinkedIn-profiel aanmaakt om te netwerken, u een LinkedIn-profiel aanmaakt. Want ja – voor u zes anderen die hij Franska wél kan laten natrekken.