Spring naar de content

Weekoverzicht 6: Goud voor Kramer en Wüst, rood voor Plasterk en Polare

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord en beeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Allereerst was het de week van de Olympische Winterspelen in Sotsji, die vrijdag in stijl werden geopend. (Bekijk hier een fotoreportage van de openingsceremonie van The Atlantic.) En op die Spelen maakte Nederland een indrukwekkende start. Sven Kramer behaalde zaterdag goud op de 5000 meter. En ook het zilver en het brons kwamen om Nederlandse nek te hangen, namelijk die van Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma.

Van links naar rechts: Jan Blokhuijsen krijgt zilver, Sven Kramer goud en Jorrit Bergsma brons
Van links naar rechts: Jan Blokhuijsen krijgt zilver, Sven Kramer goud en Jorrit Bergsma brons

Bij de Nederlandse vrouwen triomfeerde Ireen Wüst. Ze won goud op de drie kilometer. Wüst is daarmee de eerste Nederlandse die op drie Spelen op rij een gouden medaille behaalt. Wat misschien nog wel opmerkelijker was, was dat president Poetin haar zondag hoogstpersoonlijk kwam feliciteren tijdens haar huldiging in het Holland Heineken House – een gebeurtenis die de geschiedenisboeken in zal gaan.

Een dolblije Ireen Wüst na haar zege op de 3000 meter in Sotsji
Een dolblije Ireen Wüst na haar zege op de 3000 meter in Sotsji

But meanwhile in Holland 

In oktober informeerde minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) de Tweede Kamer over de afluisterpraktijken van de NSA in Nederland. De Amerikaanse inlichtingendienst had namelijk de beschikking over 1,8 miljoen Nederlandse telefoongesprekken, en dat vroeg om politieke verantwoording.

Later die week interviewde Twan Huys Plasterk in Nieuwsuur. Of onze AIVD een rol had gespeeld bij de spionagepraktijken. Nee, antwoordde Plasterk. “Die gegevens zijn niet door de Nederlandse dienst verzameld, en dus ook niet door de Nederlandse dienst verschaft aan de NSA.”

Vorige week schreef het duo opnieuw een brief aan de Kamer. Foutje! De Nederlandse inlichtingendiensten wisten er wel degelijk vanaf en luisterden hun eigen volk af in naam van de NSA. En nu heeft Plasterk een probleem, want hij heeft niet alleen onwaarheid verkondigd voor de camera, ook lichtte hij de Tweede Kamer onjuist in. De D66 sprak over een parlementaire enquête en de SP vroeg zich af of leugenaar/overdrijver Plasterk nog wel kan aanblijven. Morgen debatteert de Kamer over de kwestie.

Morgen is ook de dag dat boekhandelketen Polare uitstel van betaling aanvraagt, ondanks de steun van banken ABN Amro en ING om het bedrijf van de ondergang te redden. De vinger van Polare wijst naar grootaandeelhouder Centraal Boekhuis (CB), die – samen met drie andere uitgevers – niets meer ziet in een doorstart. In januari zegde het CB de levering van boeken op vanwege een betalingsachterstand van Polare, met als gevolg de sluiting van filialen door heel Nederland.