Spring naar de content

Waar rook is, is Fred Teeven

Wij kennen Fred Teeven allemaal als een politieke hardliner, voormalig crimefighter en eventjes zelfs de opvolger van Pim Fortuyn bij Leefbaar Nederland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matthias Pauw

Teeven, onze staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, staat voor duidelijkheid en hard straffen, en dat maakt hem populair en gehaat, dat maakt hem niets uit. Maar Fred Teeven heeft ook een neusje voor schandalen, en de maat is een keer vol.

Fred Teeven heeft de wonderlijke gave om een keer op keer bewezen Nederlands spreekwoord te degraderen tot een hol cliché. Als de voormalig officier van justitie nog maar een teen over de drempel van een willekeurige kamer steekt, kan het meubilair de container in door de rookschade, maar nooit vindt men vuur.

Een jaartje ellende
In een tijdsbestek van een dik jaar kreeg Teeven een hoop te verduren. Zo was er de motie van wantrouwen die hij aan z’n broek kreeg in de zaak-Dolmatov. De meerderheid van de Tweede Kamer concludeerde uiteindelijk dat Teevens apparaat over de gehele linie abominabel functioneerde, maar dat kon men hem toch zeker niet aanrekenen? Toen was er dat zo goed als dode Georgische meisje dat het land uit werd gekukeld: ook daar kon Teeven natuurlijk niets aan doen.

Nog geen maand geleden bleek uit verhoren in de zaak rond Joris Demmink dat Teeven wel degelijk had geweten dat de voormalige topambtenaar van justitie slecht nieuws was, en ook nu weer was er geen vonkje te bekennen. Bijna als extraatje is Teeven ook nog de splijtzwam tussen het kabinet en de gedoogpartijen, maar niets deert IJzeren Fred. Teflon Fred? Asbest Fred.

Spelen met vuur
Asbest is niet in de fik te krijgen, bijna niet. Maar als het eenmaal gaat branden, zijn de gevolgen desastreus. De jongste rookwolk om Teeven komt ook weer aangewaaid uit zijn verleden als officier van justitie. Nieuwsuur meldde gisteren dat Teeven in 2000 de facto vijf miljoen gulden heeft witgewassen voor Cees H. zonder daarover zijn leidinggevende, de minister van Justitie, of de Belastingdienst te informeren. Een daad die riekt naar corruptie en flirt met criminaliteit. Zeker is dat Teeven zonder overleg de staat voor miljoenen heeft benadeeld. Dat is niet zo best voor een staatssecretaris. Toch? Maar volgens minister Opstelten is er geen enkel probleem en zijn alle regels keurig gevolgd.

Toch nadert het moment dat de storm in een glas water een uitslaande binnenbrand blijkt te zijn, en dan zal het hele kabinet op de blaren moeten zitten.