Spring naar de content

De week van Geert Wilders: Adolf Hitler, Anders Breivik en een smurf

In de week voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt er weer fel gereageerd op de PVV, de partij van Geert Wilders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Het kabinet riep uit monde van Lodewijk Asscher op niet op de PVV te stemmen, ook al doet de partij maar in twee Nederlandse gemeenten mee. Premier Mark Rutte noemt de PVV ‘linkser dan de SP‘ en roept iedereen die rechts wil stemmen op om (verrassend!) VVD te stemmen. Maar week 11 was voor Geert Wilders vooral de week van de vergelijkingen. Een overzicht.

– Fouad Sidali vergelijkt Geert Wilders met Adolf Hitler
‘Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten.’ PvdA-bestuurslid Fouad Sidali twitterde dit donderdagavond naar aanleiding van een uitspraak van Wilders. Die zei een dag eerder dat Den Haag een stad met ‘minder lasten en als het even kan met minder Marokkanen’ moet zijn. Wilders laat in een reactie op de tweet weten dat hij genoeg heeft van dergelijke vergelijkingen en de eerstvolgende die hem met Hitler vergelijkt voor het gerecht sleept. Zelf blijkt Wilders overigens ook niet vies te zijn van vergelijkingen met Hitler, zo schrijft The Post Online in dit stuk.

– Sander van de Pavert vergelijkt Adolf Hitler met Geert Wilders
Sander van de Pavert (LuckyTV) draait de rollen om. Satire met de hoofdletter S.

– Arend Jan Boekestijn vergelijkt Geert Wilders met Anders Breivik
‘Het is natuurlijk onverstandig om dit (de politiek van Geert Wilders, red.) te vergelijken met Hitler, want dat is natuurlijk een ander verhaal, maar wat wél waar is… Weet je nog, Breivik? Die had toen dat boekwerk van achthonderd pagina’s. Ik heb het toen direct door zitten nemen. Daar staan een heleboel ideeën in die Wilders ook heeft… Nou, let goed op: Wilders is niet medeschuldig aan de moordpartij van die Noorse jongen. Maar het is wel waar, dat uit datzelfde gedachtegoed, zo’n Noorse jongen besloten heeft om te gaan moorden.’

(Interview in Business Class, 16 maart 2014. Vanaf 29.25 min.)

– Sjaak Bral vergelijkt Geert Wilders met een smurf.
Verkiezingsdebat met lokale politici op Omroep West. Cabaretier Sjaak Bral zorgt met een kleine conference voor de nodige lucht. ‘Ik hoorde Geert Wilders laatst een keer bij een lijsttrekkersdebat zeggen: ‘Ik ben voor de smurfen, ik hou van de smurfen.’ En toen dacht ik ja: één volk, één leider, één kleur…’ PVV-lijsttrekker Léon de Jong zag de humor er niet van in en verliet boos de zaal.

(Omroep West, 15 maart 2014, vanaf 3.14 min.)