Spring naar de content

Cloak. Omdat je soms je vrienden wilt ontlopen

Ik hou van mijn vrienden. Echt waar: van allemaal. Je kan mij geen groter plezier doen dan me in een kroeg te planten, waar dan één voor één mijn vrienden binnendruppelen. Mijn vrienden slepen me door moeilijke tijden, lachen met me als het goed gaat en maken het leven -zoetsappig maar waar- de moeite waard. Maar niet altijd. Soms wil ik mijn vrienden simpelweg niet zien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

Vrijwel de hele dag ben ik via Whatsapp, Facebook, Twitter en Instagram verbonden met iedereen die me lief is. Maar soms wil ik gewoon even alleen zijn. De hond uitlaten in mijn joggingbroek. Mijmeren zonder make-up. Of, ik noem maar wat, een winkel binnengaan waar ik nog niet dood gevonden zou willen worden. Ik ben, in deze tijd van sociale netwerken, maar wat graag een deeltijd einzelgänger.

Alleen zijn
En daar ben ik niet de enige in, zo blijkt. Brian Moore uit New York had het ook. Toen hij en zijn vriendin uit elkaar gingen bleven ze elkaar maar tegenkomen, wat ongemakkelijke situaties opleverde. Niet dat ze ruzie hadden: welnee! Moore had gewoon even geen zin om zijn ex te zien. Hij wilde alleen zijn.

En daarom ontwikkelde hij een iPhone appje dat de data uit zijn sociale netwerken gebruikte om in kaart te brengen waar zijn vrienden op dat moment waren. Met als doel ze te kunnen ontlopen. Het resultaat is Cloak. Moore prijst de app nu aan als “de incognito modus voor het echte leven”. En dat klinkt mij, als parttime zonderling, als muziek in de oren.

Blokje om
De app ziet er simpel uit: op de kaart van het gebied waar je op dat moment bent verschijnen stipjes. Dat zijn mensen uit je sociale netwerk. Als je er op klikt, zie je om wie het gaat en kan je dus makkelijk besluiten een blokje om te gaan om die persoon niet tegen het lijf te lopen: heerlijk! Jammer is wel dat Cloak alleen gebruik maakt van de locaties die mensen via Foursquare en Instagram delen, waardevolle informatie van bijvoorbeeld Facebook en Twitter wordt (nog) niet gebruikt.

Er is eigenlijk maar één groot probleem met Cloak: mijn vrienden kunnen mij dus óók ontlopen.