Spring naar de content

Deze inspirator van homohaat in Rusland en Oeganda wil gouverneur worden in de VS

Hij groeide op in een dorpje in de Amerikaanse staat Massachusetts. Zijn vader was geestelijk ziek waardoor hij op jonge leeftijd in aanraking kwam met drank en drugs. Zestien jaar zwierf hij als alcoholist en drugsverslaafde door de Verenigde Staten, tot hij in 1981 werd gered door Jezus Christus, die hem van zijn verslavingen afhielp. Hij werd dominee, en waarschijnlijk zorgde hij in Rusland en Oeganda voor mensonterende anti-homowetten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Evangelist Scott Lively ziet de homobeweging en haar agenda als een bedreiging voor de samenleving. Met lezingen over het vleesgeworden kwaad trekt hij door Oost-Europa en Afrika, door landen waar meer animo is voor zijn opvattingen dan in zijn thuisland, dat onderwijl liberaler werd.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In 2009 was hij in Oeganda, waar hij sprak voor Oegandese wetsmakers en religieus leiders. Zijn opvattingen lopen uiteen. Zo is Lively aanhanger van de overtuiging dat homoseksualiteit een gedragsvorm is, maar ook zegt hij dat het de homoseksuelen waren die Adolf Hitler aan de macht hielpen en de Rwandese genocide organiseerden. Hij verdeelt ze dan ook onder in de drie categorieën ‘bullies’, ‘super macho’s’ en ‘monsters’. (Lees in zijn schrift Redeeming the Rainbow. A Christian Response to the “Gay” Agenda meer gedetailleerde beschuldigingen en zwartmakingen. Op pagina 54 gaat hij dieper in op deze verschillende typen homoman. En zijn boek The Pink Swastika, waarin hij een causaal verband legt tussen homoseksualiteit en nazi-Duitsland.)

Channel 4 besteedde zondag aandacht aan Lively’s anti-homolobby, en interviewde een Oegandese dominee-slash-onderzoeker. Deze vertelde dat Lively na deze publieke spreekbeurt ook sprak voor het Oegandees parlement, en dat mede daardoor president Museveni vorig jaar een draconische homowet ondertekende.

Ook interviewde de Britse publieke omroep Lively zelf. Op de vraag of hij achter de Oegandese anti-homowet (die homoseks kan bestraffen met levenslange opsluiting) staat, antwoordde hij dat hij achter het aspect van de wet staat dat pedofilie veroordeelt.

Verrassend genoeg ontkende hij wel dat hij iets met die wet te maken heeft. Heel bescheiden was hij namelijk niet over zijn invloed op de Russische anti-homopropagandawet. (Boris Dittrich beaamde deze invloed namens Humans Rights Watch.) Daarnaast kreeg hij een aantal Moldavische steden zo ver ‘homovrije zones’ in te voeren.

Over president Barack Obama is hij vrij duidelijk: de man is een homoseksualist (een homosupporter) en mogelijk homoseksueel. 

Ook verrassend is dat Lively zich verkiesbaar heeft gesteld in zijn geboortestaat Massachusetts, de eerste staat waar same sex marriage legaal werd. Zijn doel is om de seksuele anarchie, als gevolg van een heersende homoseksuele ethiek, weer te vervangen door de Joods-Christelijke ethiek.

The Huffington Post vroeg hem welke steun hij verwacht voor zijn politieke ambitie, daar antwoordde hij niet op uit angst voor een volle aanval. Wel benoemde hij neurochirurg Ben Carson tot een van zijn favorieten. Carson vergeleek homoseksualiteit vorig jaar met zoöfilie en pedofilie.

Heel bekend in de westerse media is Scott Lively niet. Trouw nam in Nederland recent het voortrouw. En dat is bizar, als hij inderdaad de man is die het homohatende vuur op verschillende plekken op de wereld aanwakkerde.

Het Center of Constitutional Rights ondernam vorige maand juridische stappen en diende een aanklacht in tegen Lively namens Oegandese minderheden.