Spring naar de content

Hilversumse SP-wethouder werkt parttime om duur huis te kunnen betalen

De Socialistische Partij, die opkomt voor Nederlanders met een smalle beurs, is zelf een van de rijkste partijen van het land. Dat klinkt als een paradox, maar het is eigenlijk heel logisch: SP’ers die worden gekozen in een vertegenwoordigend orgaan, hebben te maken met een afdrachtregeling.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Zij staan hun volledige salaris af aan de partij – in 2011 was dat in totaal ruim 3 miljoen euro – en ontvangen uit de partijkas een modaal salaris (34.500 in 2014). Want, zo is de gedachte, wie opkomt voor de armen in de samenleving, woont zelf niet in een kapitale villa. Toch?

Daar denkt economie-hoogleraar Arjo Klamer anders over. De aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit (EUR) verbonden professor wordt namelijk wethouder in zijn woonplaats Hilversum, maar doet dit parttime omdat hij geen concessies wil doen aan wat hij zelf zijn ‘zeer geprivilegieerd’ bestaan noemt. “Ik woon heel mooi, maar als ik voltijd wethouder zou zijn, dan kom ik met dat salaris niet uit,” vertelt hij aan Trouw.

Klamer werd een jaar geleden lid van de SP – na al jaren te hebben geflirt met de socialisten – en mag nu dus met de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes onder meer een vuurwerkverbod gaan verdedigen. De econoom blijft daarnaast verbonden aan de EUR, een dubbelfunctie die volgens staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, VVD) eigenlijk niet te combineren is. Zo zei Dekker over Nederlandse economen die zich in het debat mengen: “Ik kan zo ongeveer aanwijzen op welke politieke partij ze stemmen of waar ze lid van zijn. Dat heeft weinig meer met echte wetenschap te maken.”

De SP-econoom zal met argusogen door Dekker gevolgd worden, hoewel de openlijke coming-out in elk geval helderheid schept over de verhouding wetenschap-politiek. En studenten die overwegen economie aan de EUR te gaan studeren, kunnen zich deze zomer vast een exemplaar van Das Kapital aanschaffen.