Spring naar de content

Twitter (8), het coole broertje van de preutse zusjes Facebook (10) en Instagram (3)

Als een wereldster met 12 miljoen fans op jouw social media platform een paar foto’s uit een Frans blad wil delen, wat doe je dan? A) Dan verwijder je de foto’s omdat er toevallig een paar tepels in beeld zijn en waarschuw je haar dat zulk gedrag niet door de beugel kan. B) Dan laat je dat toe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Instagram koos voor optie A en waarschuwde zangeres Rihanna (want over haar hadden we het) dat als ze nog eens zulke schandaalfoto’s mocht plaatsen, haar account defintief wordt verwijderd. De zangeres had foto’s die ze voor het Franse blad Lui liet maken doorgeplaatst op Instagram – iets wat de fotodeeldienst doorgaans toejuicht, behalve als er fatsoensnormen worden overschreden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
Rihanna1
De gewraakte cover van Lui. Wel te zien op Twitter, niet bij het preutse Instagram en Facebook.

De ontwikkelingen gaan snel in de wereld van de social media. Onder jongeren is het pas 3-jarige Instagram sinds begin dit jaar populairder dan Facebook (10 jaar oud) en Twitter (8 jaar).

RihNextCoverWillen Instagram en Facebook (beiden voor een groot deel eigendom van Mark Zuckerberg) hun voorsprong behouden, dan moeten ze niet zo preuts doen. Want waar Instagram en Facebook beetje-blootfoto’s weigeren, doet het coole broertje Twitter niet moeilijk.

De eerste gevolgen: Rihanna krijgt er miljoenen Twitter-volgers bij (35 miljoen and counting) en maakt online de preutsheid van Instagram belachelijk (zie hiernaast).

Op de langere termijn kan het getrut van Mark & Co. minder fijne consequenties hebben: want waarom zou je nog naar Instagram gaan als de ongecensureerde foto’s vrij voor het oprapen liggen bij Twitter?