Spring naar de content

Prijzenswaardig: GroenLinks verklaart liefde aan EU

Jesse Klaver van GroenLinks is als een kind zo blij met de Europese Unie. De jonge GroenLinks-politicus kwam gisteren uit de kast bij De Wereld Draait Door. Hij is een echte eurofiel, bekende hij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Vandaag zou een coming out day moeten zijn voor álle ‘Europeanen van Nederland’, aldus Klaver in de I <3 EU-verklaring. De verklaring is ondertekend door een handjevol andere bekende en minder bekende Nederlanders, onder wie Maarten van Rossem, Sywert van Lienden en Zarayda Groenhart.

De verklaring begint zo: ‘Noem ons Eurofiel, Eurofreak of Eurofool. Het is bon ton om de Europese Unie te bashen. Chagrijnig zijn op Europa en haar einde verkondigen lijkt de mode. Je zou je bijna schamen om Europeaan te zijn. Het is genoeg geweest! Wij steken onze liefde voor Europa niet langer meer onder stoelen of banken en roepen anderen op dat ook niet meer te doen.’

En het einde luidt: ‘Wij zijn klaar met het chagrijn, met de focus op alles wat niet goed gaat. Dit geluid heeft het politieke en maatschappelijke debat genoeg gedomineerd. Laten wij vooruit gaan. Het wordt tijd dat alle Eurofielen, Eurofreaks en Eurofools uit de kast komen.’

Prijzenswaardig
Wat u ook van Brussel en de Europese Unie vindt, deze liefdesverklaring is te prijzen. Waarom? Omdat Klaver en kornuiten tenminste eerlijk zijn over wat ze van de EU vinden. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld de VVD, die samen met D66 in dezelfde Europese ALDE-fractie zit, maar die intussen (licht-)eurosceptische dingen roept in de campagne om kiezers te paaien.

Dat valt niet met elkaar te rijmen. Eurofiele politici als Klaver (<3 EU) zijn tenminste eerlijk over wat ze willen, net als eurosceptische partijen als de PVV. Eén hoeraatje dus voor de goudeerlijke Klaver, die zijn liefde voor de EU niet onder stoelen of banken steekt.