Spring naar de content

Puff Daddy is niet de enige celebrity met intellectueel vermogen

Wie denkt dat rappers niet de meest intelligente figuren zijn en alleen maar over bitches en money rappen, heeft het mis. Afgelopen weekend mocht Sean Combs, beter bekend als Puff Daddy, P. Diddy, Diddy en Diddy Dirty-Money, aan de Howard University in Washington een eredoctoraat in de menswetenschappen in ontvangst nemen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Robert Alting

In 1990 begon hij daar zijn studie bedrijfskunde, maar twee jaar later verliet hij de universiteit om zich te richten op zijn carrière als platenbaas en poëtisch rapper met teksten als ‘I’m the definition of half man half drugs’ en ‘Say goodbye to the bad guy, they rollin’ with my cateye’.

De universiteit reikte hem zijn eredoctoraat uit vanwege zijn prestaties in de hiphopwereld. Professor Daddy is echter niet de enige beroemdheid met ‘intellectueel’ vermogen, van wie u dat op het eerste gezicht niet had gedacht. Een overzicht.

john-legend1. John Legend – Universiteit van Pennsylvania
John Legend kennen we natuurlijk vooral als de man die urenlang achter zijn piano doorbrengt, maar wat we niet wisten is dat hij in een vorig leven minstens zoveel tijd in de boeken doorbracht. De R&B-zanger groeide op in Ohio, volgde daar zijn middelbare school en kon kiezen uit meerdere universiteiten voor zijn vervolgstudie – onder andere Harvard. Uiteindelijk koos hij voor de Universiteit van Pennsylvania waar hij Engels studeerde. Deze universiteit geldt als een elite-universiteit en Legend werkte later als management consultant bij Boston Consulting Group, een van de grootste strategische adviesbureaus ter wereld.

art garfunkel2. Art Garfunkel – Columbia Universiteit
Dit is de Garfunkel die in de jaren zestig samen met Paul Simon wereldwijd fuorere maakte als het duo Simon & Garfunkel. Hun bekendste hit is wellicht Mrs. Robinson. Maar mocht het allemaal niet zo voortvarend zijn gegaan met de muzikale carriere van Art Garfunkel, dan had hij zich alsnog geen zorgen hoeven te maken. Hij studeerde architectuur aan de Columbia Universiteit in New York en behaalde daarnaast zijn bachelor in de kunstgeschiedenis en een master in de wiskunde.

lil wayne3. Lil’ Wayne –  Universiteit van Phoenix
Gangsterrapper Lil’ Wayne heet natuurlijk helemaal geen Lil’ Wayne, maar Dwayne Michael Carter, Jr. Met recht kan je zeggen dat hij een recidivist is. Hij is meerdere malen veroordeeld voor drugs- en wapenbezit en zat in 2010 een gevangenisstraf uit van acht maanden. Hij heeft vier kinderen bij drie verschillende moeders en is een voorstander van gebruik van marinuhana. Toch is hij geen domme jongen, gezien zijn studie diploma psychologie aan de Universiteit van Phoenix.

Israeli-US actress and member of the Jur4. Natalie Portman – Harvard Universiteit
Niet alleen een lust voor het oog, ook nog eens buitengewoon intelligent. Natalie Portman, die bekend is door haar rollen in onder andere Star Wars, V for Vendetta, Black Swan en in 2005 werd genomineerd voor een Oscar voor haar rol Closer, studeerde in 2003 aan Harvard af in de psychologie. Ze is geboren in Jeruzalem en volgde aan de universiteit aldaar ook nog een een aantal cursussen om haar Hebreeuws te verbeteren. Ze spreekt meerdere talen, naar het schijnt.

sacha cohen5. Sacha Baron Cohen – Universiteit van Cambridge
Sacha Cohen is wellicht de man met de meeste alterego’s. Noem Ali G en je denkt aan hem. Maar hetzelfde geldt voor Borat, Bruno en The Dictator. Hij won met zijn komedies meerdere Bafta’s, twee MTV Movie Awards, een Golden Globe en de Britse Comedy Award. Hij is broer van de componist Erran Baron Cohen en een neef van de autisme-expert Simon Baron-Cohen. Zelf is het ook niet op zijn achterhoofd gevallen: hij studeerde geschiedenis aan Cambridge en schreef zijn scriptie over de joodse invloed op de Civil rights movement in de Verenigde Staten van de jaren 60.

rodriguez6. Sixto Rodriguez – Wayne State Universiteit
Deze naam zegt u misschien niet meteen alles, maar wanneer u Searching for Sugar Man hoort, weet u waarschijnlijk genoeg. Rodriguez is een Amerikaans folkmuzikant van Mexicaanse afkomst die begin jaren zeventig twee LP’s uitbracht die in de VS een totale flop werden. Zonder dat hij het wist werd hij in Zuid-Afrika wél een wereldster. Rodriguez vult ondertussen zijn leven met een studie filosofie aan de Wayne State Universiteit in Detroit en zware lichamelijke arbeid in de sloop. Pas in 1997 komt hij erachter dat hij een verborgen schare fans heeft. De documentaire Searching for Sugar Man maakt hem uiteindelijk wereldberoemd.