Spring naar de content

Mark Rutte’s gelijk stuit op een politieke kleuterklas

Gisteren was er weer eens zo’n storm in een glas water waarin Den Haag grossiert. De uitlatingen van premier Mark Rutte in een interview met een cluster regionale bladen viel bij de oppositie – en om partijpolitieke redenen ook bij coalitiepartner PvdA – helemaal verkeerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De Europese verkiezingen zullen er ook wel wat mee te maken hebben, de drang om je te profileren is groot en als je daarvoor binnen je partij en het doel Europa geen middelen hebt, dan komt zo’n Rutte als een geschenk uit de hemel.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Alles wat we willen begint in Europa
Het is waarschijnlijk teveel om in één keer met de harde waarheid te worden geconfronteerd, maar Mark Rutte heeft gewoon gelijk als hij stelt dat Europa maar vijf kerntaken heeft – als het al taken heeft.
Dat je vanuit kerntaken een heleboel afgeleide taken kunt herleiden, dat ontgaat de politieke kleuters die in de Tweede Kamer. Onderscheid tussen oorzaak, gevolg en noodzakelijke volgordelijkheid: dat wordt al snel te ingewikkeld.

Het versterken van de interne markt, het verminderen van regels, het scheppen van een energiemarkt, het bevorderen van vrijhandel en het aanpakken van misstanden op de arbeidsmarkt: alles wat we willen begint daar. De Tweede Kamer, de regering, het Europese parlement: ze hebben nog nooit één baan geschapen of het moet een zwaar gesubsidieerde en dus op termijn onhoudbare want concurrentievervalsende zijn geweest.

Niet stemmen
Het klinkt kil, maar de allesomvattende basis van een economie is het scheppen en toevoegen van waarde. Kun je die waarde realiseren door dat product te verkopen, dan komen er arbeidsplaatsen en een groeiende welvaart. Die eerste vier punten van Rutte vatten dat allemaal samen, het vijfde punt beoogt een aantal miskleunen – de verstoring van de arbeidsmarkt door binnenstormende arbeiders uit lage lonen landen die toetraden – te herstellen.

Ik ga vandaag niet stemmen. Want wat Rutte wil en definieert, dat gaat niet gebeuren. Stemmen leidt ook in Europa tot een verzameling van ruim 750 kleuters, die in elk geval mij niet mogen vertegenwoordigen.

Dank voor uw interesse in de journalistieke producties van het FD. Wij wijzen u er op dat kwaliteitsjournalistiek veel investeringen vergt. Daarom verzoeken wij u de tekst niet te kopiëren maar gebruik te maken van deze link naar de tekst: http://fd.nl/economie-politiek/151018-1405/kabinet-stuurt-brief-over-standpunt-europa.Meer informatie over auteursrechten of intellectuele eigendom vindt u in ons ‘Copyright Statement’ (http://fd.nl/copyright).© 2014 Het Financieele Dagblad—
De vijf speerpunten van Rutte zijn het versterken van de interne markt, het verminderen van regels, het bevorderen van vrijhandel, het scheppen van een energiemarkt en het aanpakken van misstanden op de gezamenlijke arbeidsmarkt.