Spring naar de content

Moslims wereldwijd steeds meer bezorgd over militante geloofsgenoten

De bezorgdheid bij moslims uit 14 landen over militante groepen als al-Qaeda, Hamas, Boko Haram en ISIS neemt toe. Uit cijfers van Pew Research Center blijkt dat de bezorgdheid het grootst is in landen waar veel gematigde geloofsgenoten wonen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Libanon is een van de landen in het Midden-Oosten waar moslims zich de meeste zorgen maken. Maar liefst 92 procent is bang voor moslimextremisme in eigen land, waar dat aantal vorig jaar nog bijna 10 procent lager lag. Daarnaast is nu maar liefst 96 procent van de bevolking tegen de terreurbeweging al-Qaeda, zo schrijft het rapport. Ook in de landen Turkije, Jordanië, Egypte en Tunesië nemen de zorgen het afgelopen jaar toe en groeit de angst voor extremisme. De steun voor zelfmoordaanslagen met burgerslachtoffers is flink afgenomen ten opzichte van een jaar eerder.

De onderzoekers bekeken in verschillende landen in het Midden-Oosten hoe er door moslims gedacht wordt over de extremistische organisaties. In veel landen is de steun flink afgenomen. De gebieden waar terreurorganisaties kunnen rekenen op steun van de meerderheid van de bevolking lijken uit te sterven, al blijven er landen over met een minderheid, maar wel een flinke: zo heeft 41 procent van de Libanezen geen afkeurende mening over Hezbollah.

De verzetsbeweging Hamas lijkt zijn steun ten opzichte van eerder ook te verliezen, zelfs in de Palestijnse gebieden. In alle onderzochte landen was het percentage met een afkeurende mening over Hamas groter dan het andere. In de Palestijnse gebieden had Hamas altijd de meerderheid van de bevolking achter zich, maar nu kan de beweging nog rekenen op ongeveer een derde van de bevolking.