Ironie: schrijver van ‘Hoe overleef ik de stieren van Pamplona’ wordt zelf gespiest

Carlijn Teeven 9 jul 2014 Cultuur

Wie zo nodig met een stier wil strijden, moet ook niet zeuren als het misgaat. Bij de jaarlijkse stierenfeesten in Pamplona vallen dan ook gemiddeld 200 tot 300 gewonden (grotendeels door valpartijen). Om te schade zo veel mogelijk te beperken, schreef Bill Hillmann het boek ‘Fiesta: How to Survive the Bulls of Pamplona’. Maar ach, de ironie: woensdag werd juist híj naar het ziekenhuis afgevoerd.

Hillmann’s goede vriend Fiske Harrison beschrijft op zijn blog hoe hij en Hillmann door de straten van Pamplona tussen de opgefokte stieren door renden, en hoe zijn maatje vervolgens door één van de beesten door z’n rechterbeen werd gespiest. Harrison ligt in het ziekenhuis en wordt geopereerd, maar zijn situatie zou niet levensgevaarlijk zijn. Een andere renner kreeg woensdag een hoorn in zijn borst en zou er een stuk slechter aan toe zijn.

Woensdag is de derde dag van de traditionele feesten van San Fermín, die in totaal acht dagen duren. Om acht uur ‘s ochtends worden stieren door de smalle straten van Pamplona gejaagd, achter de mensen (grotendeels mannen) aan. Waar sterfgevallen onder deze waaghalzen uitzonderlijk zijn, geldt dat niet voor de stieren: die worden na afloop allemaal gedood in de stierenarena van de stad.

Reageer op artikel:
Ironie: schrijver van ‘Hoe overleef ik de stieren van Pamplona’ wordt zelf gespiest
Sluiten