Verstandig of niet? Militaire politie zonder wapens naar oorlogsgebied Oekraïne

Frank Verhoef 25 jul 2014 Politiek

Veertig onbewapende marechaussees, dat is alles wat het kabinet nu naar het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne wil sturen. Het lijkt in de ogen van sommigen op een slap optreden, onze mensen naar een oorlogsgebied sturen zonder wapens, maar gevaar voor verdere escalatie dreigt.

Gisteravond maakte premier Mark Rutte de aankondiging. De veertig marechaussees moeten 23 leden van het Nederlandse onderzoeksteam ondersteunen op de crash site van vlucht MH17 waarbij 194 Nederlanders omkwamen. Ze mogen hun dienstwapens niet meenemen vanwege de veiligheidssituatie die continu wisselt volgens Rutte. “Ze zijn er niet om te schieten, maar om ondersteunend werk te verrichten.”

Olaf Koens, journalist op locatie, maakt zich grote zorgen over de aankondiging van Rutte:

Het is natuurlijk opmerkelijk dat onze militaire politie naar een oorlogsgebied gaat zonder wapens. Australië stuurt namelijk wél bewapende agenten. Hoe moeten onze marechaussees zich verdedigen als het leger van Oekraïne en de pro-Russische seperatisten op elkaar gaan schieten met alles wat zij in huis hebben? Dan zitten onze marechaussees gevangen. Geen prettig vooruitzicht.

Er zijn drie mogelijke scenario’s die Rutte ongetwijfeld allemaal heeft overwogen.

1. Niemand meesturen met de onderzoekers, waardoor de onderzoekers compleet weerloos zijn als ze middenin een vuurgevecht belanden van de seperatisten. Het is hoogst onverantwoord voor de onderzoekers zelf, maar er is dan in ieder geval niemand die boos kan zijn op Nederland, want we sturen in dit scenario geen militaire politie of het leger.

2. Ongewapende marechaussees meesturen met de onderzoekers, zoals nu het plan is van het kabinet. Dat betekent wel dat als de situatie escaleert terwijl onze mannen daar zitten het heel snel enorm uit de hand kan lopen. De ongewapende marechaussees zonder uniform kunnen dan helemaal niks beginnen en zitten gevangen in een oorlogsgebied met strijdende partijen die nergens bang voor zijn.

3. Gewapende mannen in uniform naar het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne sturen. Dan zijn de mannen zelf veilig en de onderzoekers ook. Maar het betekent ook een grote kans op verdere escalatie van geweld in het gebied. Poetin staat alvast klaar. En dan is de veiligheid van de onderzoekers en gewapende eenheden ook maar betrekkelijk.

Het lijkt er kortom op alsof Rutte niets goed kan doen als het gaat om het veiligstellen van de brokstukken van vlucht MH17.

Reageer op artikel:
Verstandig of niet? Militaire politie zonder wapens naar oorlogsgebied Oekraïne
Sluiten