Spring naar de content

Kleine mensen zijn de oplossing voor klimaatverandering

Dikkere en grotere mensen consumeren meer energie dan kleine mensen, omdat ze letterlijk meer voedsel en grondstoffen nodig hebben. Dat beweren althans onderzoekers van van de universiteiten van New York en Oxford. Het verminderen van de omvang van de mens zou klimaatverandering kunnen tegengaan. Ze gaan daarom nu onderzoeken of het beter is om de grootte of het gewicht van de mens te reduceren om het probleem van de opwarming van de aarde op te lossen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

De onderzoekers publiceerden onlangs een paper over ‘ergonomie en klimaatverandering’. Hoofdonderzoeker Matthew Liao, professor bio-ethiek aan de universiteit van New York, heeft wel een idee hoe het probleem van de klimaatverandering kan worden opgelost, maar heel duidelijk is hij er nog niet over. “De oplossing vraagt de biomedische modificatie van mensen om ze te helpen de klimaatverandering tegen te houden,” zo legt hij uit. Ze vinden dat bepaalde veranderingen vrijwillig moeten zijn en “mogelijk ondersteunt door prikkels zoals belastingverlagingen of gesponsorde gezondheidszorg”.

pop640

(Foto via Pim Fijneman)

De onderzoekers denken dat mensen zelf veel bijdragen aan klimaatverandering, de zogenoemde antropogene klimaatverandering. Nu zijn er veel oplossingen, zoals het laten afkoelen van de aarde, maar die zouden allemaal niet heel veel veranderen. Matthew Liao en zijn team vinden het veel logischer wanneer de mens wordt aangepast. De mens moet dus veranderen in functie van zijn omgeving. De onderzoekers hebben daar verschillende voorstellen voor. Eén manier is het modificeren van mensen, genetisch of met medicatie, zodat ze misselijk zouden worden van het eten van vlees. Dat zou dan leiden tot een krimp van de vleesindustrie, die erg veel broeikassen produceert.

Hun meest vreemde voorstel is echter om mensen kleiner te maken. De redenering is simpel: “Hoe groter iemand is, hoe meer voedsel en energie die persoon nodig heeft. Auto’s verbruiken meer brandstof om een zware passagier te vervoeren. Een groot persoon heeft meer stof nodig om zich te bedekken. Zware mensen verslijten sneller schoenen, tapijten en meubels en ga zo maar door.” Ze gaan nu onderzoeken wat het beste is. Het verlagen van de gemiddelde lengte of gewicht, of beide.

Voorlopig lijkt het er niet op dat mensen ervoor zullen kiezen hun kinderen te modificeren in ten faveure van het klimaat. Toch denken de onderzoekers dat het wel degelijk mogelijk is. “De geschiedenis kent veel voorbeelden van ideeën die bespot en afgewezen werden, terwijl ze nu breed gedragen worden. Pasteur’s theorie van ziektekiemen … de telefoon … zwaarder dan lucht vliegende machines … computers.”

Onderwerpen