Spring naar de content

Met het krampachtig vastklampen aan Zwarte Piet staat Nederland internationaal voor schut

“Tradities zijn leuk, maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Zo doen we al een tijdje niet meer aan heksen verbranden. In plaats van 10 kleine nikkertjes lezen onze kinderen nu 10 kleine kikkertjes, negerzoenen heten tegenwoordig Buys Zoenen en kindslaaf Zwarte Piet heeft zijn langste tijd gehad.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Zo begon ik een artikel in oktober 2013, hopende dat men zo langzamerhand wel een beetje klaar was met dat krampachtige vastklampen aan een racistische traditie.

Niets was minder waar. Op mijn stelling ‘Met het krampachtig vastklampen aan Zwarte Piet staat Nederland internationaal voor schut’ kwamen 2313 stemmen binnen. Meer dan 2000 daarvan (90%) waren afkeurend. Zelfs vrienden vroegen me boos waarom ik een kinderfeestje wilde verpesten.

ZwartePietUitsnede

Dat waren dan wel zonder uitzondering witte Nederlandse vrienden. Een Italiaanse vriend herinnert me elke keer als ik hem zie aan de slaven die hij zag in een Utrechtse etalage. Hij geeft onmiddellijke toe dat zijn land ook weinig smaakvol omspringt met donkere immigranten, maar dat wij anno nu zwarte mannen met dikke rode lippen achter de ruit van de bakker zetten, daar snapte hij helemaal niets van.

Ook buitenlandse media fronsten hun wenkbrauwen over de manier waarop veel Nederlanders willen vasthouden aan een racistische traditie.

Dat was 2013. Zou men, nu de gemoederen bedaard zijn, dit jaar volwassener omgaan met de pietendiscussie? Het lijkt er niet op: na een ietwat scherp aangezette kop in Het Parool gaan de conservatieve media en partijen vol op het orgel. De PVV boycot de HEMA en Twitter schreeuwt lekker mee.

Maar hoewel er dus overduidelijk nog steeds veel Nederlanders boos worden als zwarte Nederlanders laten weten dat ze zich gekwetst voelen, zijn er er afgelopen jaar ook steeds meer voorstanders van kleurenpiet opgestaan.

Of niet? Ik ben benieuwd en gooi de stelling in de herhaling. Zijn we veranderd het afgelopen jaar?