Spring naar de content

Feministische professor schrijft aanbevelingsbrief voor Twittertreiteraar

Cambridge-hoogleraar klassieke wetenschappen Mary Beard heeft zich vergevingsgezind opgesteld tegenover een voormalige Twittertreiteraar. Toen ze vorig jaar door de twintigjarige student een 'filthy old slut' werd genoemd, paste ze de naming and shaming-tactiek toe. Tegenwoordig schrijft ze weleens een aanbevelingsbrief voor hem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

De twintigjarige student Oliver kwam vorig jaar ongelukkig in het nieuws nadat Beard een tweet van hem openbaar had gemaakt. “Retweet this you filthy old slut. I bet your vagina is disgusting” waren zijn precieze woorden. Toen een van Beards volgers dreigde zijn moeder op de hoogte te brengen, bood Oliver direct zijn excuses aan. Dat sensatiekranten zoals The Daily Mail er een smeuïg artikel met vakantiekiekjes en foto's van zijn ouderlijk huis aan zouden wijden, kon hij toen nog niet weten.

Hij was een beetje dom
Oliver bood Beard zijn excuses aan, verwijderde zijn Twitteraccount en nam Beard mee uit lunchen. Maar wie op internet zijn naam zoekt, komt direct bij de bewuste tweet uit. “Het zal moeilijk voor hem worden om een baan te vinden, want als je zijn naam googelt komt dat meteen naar boven. En ook al was hij op dat moment een heel erg domme, onverstandige en niet erg aardige jongeman, vind ik niet dat een tweet zijn kans op een baan moet ruïneren,” aldus Beard tegen The New Yorker.

In februari gaf de professor een lezing getiteld Oh Do Shut Up Dear!, over hoe mannen al sinds de oudheid vrouwen het zwijgen op proberen te leggen. Van Telemachus die tegen zijn moeder Penelope zegt dat spreken een mannelijke aangelegenheid is, tot moderne seksistische Twittertrollen, die met gemak op dat eeuwenoude patroon voortborduren. Vrouwen die zich op 'mannelijk' territorium begeven, krijgen al snel een ‘Shut up you bitch' toegeworpen, stelt Beard.

Foto via The Times

Onderwerpen