Spring naar de content

Geert Wilders 10 jaar beveiligd: ‘Kan me niet meer herinneren hoe het was om vrij te zijn’

De moord op Theo van Gogh, afgelopen zondag tien jaar geleden, veranderde ook het leven van Geert Wilders op drastische wijze. Op de computer van Mohammed B. werden namelijk plannen gevonden om ook de PVV-voorman te vermoorden, en dus moest Wilders beveiligd worden en onderduiken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Vanochtend gaf hij (uitzonderlijk!) een interview aan het NOS-Radio 1-Journaal, waarin hij vertelt hoe dat destijds ging, nadat hij thuis werd afgezet.

“Tien minuten later stonden ze weer voor de deur, maar nu met mitrailleurs en een kogelvrij vest aan, en ze zeiden: ‘Je moet nu weg. We weten niet waarheen, ook niet waarom.’ Ik kon nog wat overhemden meenemen. Toen zijn we een paar keer van auto gewisseld, en toen, op een gegeven moment, in de buurt van Eindhoven, kregen ze te horen waar we naartoe gingen en eindigden we in Bergen op Zoom in een kazerne. (–) Sindsdien, vandaag op de dag af tien jaar geleden, ben ik eigenlijk niet meer thuis in die woning geweest.”

geert wilders beveiliging

De leider van de Partij voor de Vrijheid weet inmiddels zelf nauwelijks meer wat vrijheid is: “Ik kan me bijna niet eens meer herinneren hoe het was om vrij te zijn. Tien jaar is een hele lange tijd. Hoe het was om in mijn eigen auto te stappen, om boodschappen te doen, om spontaan alleen met mijn vrouw te gaan wandelen in het park; ik weet eigenlijk al niet meer hoe het is.”

Over het dreigingsniveau door de jaren heen: “Het is eigenlijk niet heel erg veranderd. (–) Grosso modo is het hetzelfde niveau. Het verschil is dat de dreiging nu misschien meer uit het buitenland komt dan uit het binnenland, is mijn eigen inschatting.”

Het interview kunt u hier in zijn geheel terugluisteren.