Spring naar de content

Oeps: Nieuw-Zeelandse jihadist onthult locatie via Twitter

Het valt niet mee om een moderne jihadist te zijn. Naast het klassieke moorden, plunderen, dreigen met terreur en wat dies meer zij, moet een beetje kalifaatganger ook actief zijn op sociale media. Voor het rekruteren van nieuw kanonnenvoer en het verspreiden van de boodschap.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Maar al dat tweeten heeft ook een groot nadeel. Het wordt zo wel erg makkelijk voor veiligheidsdiensten om de snode activiteiten van de IS-aanhangers te volgen. Met name wanneer het vinkje dat de locatie van de twitteraar weergeeft, per abuis nog ingeschakeld staat.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het overkwam een Nieuw-Zeelandse jihadist in Syrië. Onder de naam @M_taylor_kiwi tweette Mark Taylor, ook bekend als Abu Abdul Rahman en Mohammed Daniel meerdere keren waar hij zich bevond binnen de Islamitische Staat. Zo bevond hij zich in het oostelijk gelegen Kafar Roma, waarna hij zich via de woestijn richting Al-Tabqah verplaatste, niet ver van IS-hoofdstad Raqqah.

Nadat Taylor zijn fout had ontdekt, stokte de berichtgeving en verwijderde hij 45 tweets waarin zijn locatie vermeld werd. Inmiddels is zijn account verwijderd, maar niet voordat iBrabo, een ‘open-source onderzoeksgroep’ uit Ontario, Canada een paar screenshots maakte.

Het weblog gaat zelfs zo ver dat Taylor’s locatie vastgesteld kon worden tot een huis waar hij naar alle waarschijnlijkheid verbleef. De informatie is belangrijk voor veiligheidsdiensten om te bepalen of een jihadist zich daadwerkelijk aan het front bevindt en waar precies.

Het plotse verwijderen van het account van de Kiwi Jihadi duidt er waarschijnlijk op dat hij zijn fout ontdekt heeft. Misschien een ideetje voor IS: een cursus sociale media geven aan nieuwe rekruten.