Spring naar de content

En garde! Cartoonisten en satirici reageren op aanslag Charlie Hebdo

Na wat officiële en minder officiële reacties van politici wereldwijd, reageren nu ook vakgenoten van Charlie Hebdo op de schietpartij in Parijs die vandaag ten minste twaalf mensen het leven kostte, onder wie twee politieagenten. Een overzicht van getekende en gesproken reacties van cartoonisten en satirici wereldwijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

 

 

 

 

 

 

De laatste cartoon van Charb had de tekst: “Nog steeds geen aanslagen in Frankrijk.” “Wacht eens! We hebben nog tot het eind van januari om onze beste wensen over te brengen.”

Op eigen bodem
Ook Nederlandse cartoonisten pakten de pen op, en hun boodschap is duidelijk. NRC-tekenaar Ruben L. Oppenheimer: 

Joep Bertrams, werkzaam voor onder meer De Groene Amsterdammer, windt er evenmin doekjes om.

Fokke en Sukke zijn de moed echter verloren.

O nee, toch niet:

 

De Nederlandse cartoonist Willem (voluit Bernard Willem Holtrop) was jarenlang huistekenaar van HP/De Tijd en schuwde zwaar beladen politieke onderwerp niet in zijn werk.
Holtrop, woonachtig in Parijs en onder meer werkzaam voor Charlie Ebdo, zat vanochtend in de trein toen hem het nieuws van de schietpartij bereikte. Tegenover Omroep Gelderland reageerde hij geschokt: “Het zijn niet alleen collega’s, het zijn ook vrienden.” Op de vraag of Holtrop het gevaar inziet van de satirische prenten die hij maakt antwoordt hij: “Nee, nooit. Ik dacht altijd dat de pers niet zo gevaarlijk zou zijn, maar daar heb ik mij in vergist. Laten lachen is gevaarlijk.”

Onderwerpen