Spring naar de content

Barack Obama spreekt zich uit tegen war on drugs

President Obama heeft zich uitgesproken tegen de criminalisering en de harde aanpak van marihuanagebruik. Hij deed dit tijdens een interview met bekende YouTube-bloggers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Het belangrijkste punt dat de president maakte, was dat niet-gewelddadige drugsgebruikers in de Verenigde Staten behandeld worden als harde criminelen. Waar alcohol en roken worden gezien als gezondheidskwesties waarbij de overheid de burger zou moeten helpen, worden drugs louter als strafbaar aangemerkt. Volgens de president leidt dat tot een oneerlijke behandeling van armere jongeren. Zij belanden al snel in de gevangenis als ze softdrugs gebruiken, maar jongeren uit de middenklasse niet. Volgens Obama heeft deze benadering veel schade aangericht, vooral in arme wijken.

Vorig jaar deed de president veel stof opwaaien toen hij openlijk toegaf dat hijzelf in zijn jeugd wiet had gebruikt. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat de legalisering van de softdrug in de Verenigde Staten zal toenemen. In verschillende staten wordt al geëxperimenteerd met de legalisering van wiet. Volgens de federale wetgeving is wietgebruik nog steeds verboden.