Spring naar de content

Kamerleden zakken voor rekentoets

De rekentoets die leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten afleggen als onderdeel van hun examen, stuit al een tijd op veel verzet. Volgens het Landelijk Aktie Komitee Scholieren deugt de toets niet. De scholierenorganisate liet verschillende Kamerleden daarom vandaag de toets maken. Zij zakten allemaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Vlak voor het Tweede Kamergebouw was vandaag door het LAKS een provisorisch schoollokaaltje neergezet, bestaand uit een paar banken en stoelen. Omdat de organisatie fel tegenstander is van de toets, vroeg ze een aantal Kamerleden daar de rekentoets maken. Michiel Rog (CDA), Karin Straus (VVD), Paul van Meenen (D66), Tanja Jadnanansing (PvdA) en Jasper van Dijk (SP) wilden de uitdaging wel aangaan. Net zoals de leerlingen in het voortgezet onderwijs maakten ze de test zonder enige voorbereiding. Ze moesten zes vragen beantwoorden, die ook in de echte toetsen voorkwamen.

toets640
Bron: LAKS

 

De Kamerleden – ook allemaal lid van de Vaste Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – brachten het er op zijn zachtst gezegd niet goed vanaf. Sterker nog, ze zakten allemaal voor de test. Karin Straus en Tanja Jadnanansing haalden de slechtste scores. “De Kamerleden gingen onvoorbereid de toets in, net als de scholieren die geen rekenonderwijs krijgen,” zegt LAKS-voorzitter Annelotte Lutterman. “De toets is moeilijk te halen zonder goede voorbereiding, geen wonder dat ze zakken!”

De toets is bedoeld om het rekenniveau van de scholier op te schroeven. Vanaf volgend jaar moeten leerlingen de toets halen om te kunnen slagen voor hun diploma. Niet alleen het LAKS is tegen de test, maar ook de oppositie in de Tweede Kamer. PvdA, VVD en PVV zijn voor.

De actie ging vooraf aan een debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van de omstreden toets. Zojuist liet Paul van Meenen (D66) via Twitter weten dat de Tweede Kamer voor heeft gestemd en de toets dus zal worden ingevoerd.

Benieuwd naar de toets? Maak hem hier zelf.