Spring naar de content

Keuze voor onervarenheid op ministerie van Justitie grote gok

Never a dull moment met de VVD. Tijdens een etentje gisteravond waar de onmogelijke politieke situatie waarin ons land verkeert werd besproken, vlogen de VVDANP-alerts me om de oren. Zo veel VVD-nieuws in 24 uur, zo kort na de verkiezingen, je zou bijna gaan geloven dat er sprake is van een complot. Een resumé.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur: Ard van der Steur wordt de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie. (SCHOKKEND, zoals Van der Steur dat nieuws waarschijnlijk zelf bestempelde.) Een achtergrond als jurist en Minervaan gekoppeld aan een afkeer van wietgebruik lijkt voldoende om een van de zwaarste ministersposten te krijgen toegewezen. Bestuurlijke ervaring? Nee, dat niet. Maar in totaal is Van der Steur wel mooi drie keer lijsttrekker van de VVD op gemeentelijk niveau geweest.

Dan Fred ‘draaideur’ Teeven. De politieke opportunist zat in de Tweede Kamer voor Leefbaar Nederland, later stapte hij over naar de VVD, en keert nu dus voor de derde keer terug als VVD-Kamerlid, nadat hij moest opstappen als staatssecretaris van Justitie. De vraag is of de VVD er blij mee is – het is algemeen bekend dat hij binnen de partij niet bepaald populair is – maar Fred heeft recht op de zetel en dat de regelfetisjist hem opeist is eigenlijk geen verrassing te noemen.

Over het opeisen van zetels gesproken, gisteren werd tevens bekend dat Johan Houwers terugkeert als Kamerlid. De gewezen VVD’er, die in 2013 moest opstappen vanwege gesjoemel met een hypotheek en daar zelfs voor werd veroordeeld, heeft recht op de zetel van de sjoemelende Mark Verheijen vanwege zijn plek op de kieslijst. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra sprak over het opeisen van de zetel van Houwers alsof het als donderslag bij heldere hemel kwam, maar daar is uiteraard geen sprake van. Houwers is vanwege de situatie inmiddels geroyeerd uit de VVD, waardoor hij nu als zelfstandig Kamerlid ‘Groep Houwers’ zitting neemt in de Tweede Kamer waar de coalitie van VVD en PvdA inmiddels nog over de kleinst mogelijke meerderheid beschikt: 76 zetels.

Klaas Dijkhoff (l) en Ard van der Steur gebroederlijk in de Tweede Kamer. Vanaf heden zal het duo het minister van Veiligheid en Justitie bemannen.
Klaas Dijkhoff (l) en Ard van der Steur (r) gebroederlijk in de Tweede Kamer. Vanaf heden zal het duo het ministerie van Veiligheid en Justitie bemannen

Vanochtend maakte de Telegraaf bekend dat VVD-campagneleider bij de Provinciale Statenverkiezingen Klaas Dijkhoff wordt beloond voor de drie zetels die de VVD daarbij verloor. Dijkhoff zal Teeven vervangen als staatssecretaris van Justitie. De 34 lentes jonge jurist (studie in Tilburg, dus geen Minerva) wordt net als Van der Steur gezien als een talent en doet qua politieke ervaring met drie jaar in de gemeenteraad van Breda en ruim vier jaar in de Tweede Kamer niet voor Van der Steur onder. Ook qua politiek-bestuurlijke ervaring ontloopt de nummer 16 van de VVD-kieslijst zijn collega-minister nauwelijks. Op het cv van Dijkhoff staan het vicevoorzitterschap van het lokale Bredase VVD-bestuur en het lijsttrekkerschap bij de lokale verkiezingen in 2010.

Het Algemeen Dagblad meldt vanochtend dat Van der Steur niet de eerste keus was voor de ministerspost. Dijkhoff en hij zijn dusdanig onervaren dat hun aanstellingen een noodgreep lijken. Een bestuurlijk onervaren politicus kan op sleeptouw worden genomen, maar met twee onervaren Kamerleden neemt het kabinet, en de VVD in het bijzonder, een flinke gok. Het in het diepe gooien van de twee talenten levert wellicht de frisse wind op die zo gewenst is op het lastige ministerie van Veiligheid en Justitie, maar er is een even grote kans dat twee van de grootste politieke talenten worden opgebrand.

Van der Steur/Dijkhoff vormen in ieder geval een fraai duo. De huidige werkkamer van de onberispelijke pakkendrager (kleermakerszoon) Van der Steur in de Tweede Kamer is klassiek ingericht met opgezette herten en hermelijnen, weet de Volkskrant te melden, terwijl de werkkamer van de in ‘eigentijdse kleding’ gehulde Dijkhoff door de Telegraaf wordt omschreven als een trendy koffiebar met nespresso-apparaat en Macbook.