Spring naar de content

Expo: fotografe Annabel Miedema haalt inspiratie uit oude familiealbums

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Annabel Miedema uit Monnickendam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Annabel Miedema (Zaandam, 1992) is vierdejaars student Fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Van 17 tot en met 19 april 2015 is haar werk (en dat van zo’n veertig andere eindexamenkandidaten van de KABK) te zien en te koop in een pop-up printsale in de Melkweg in Amsterdam.

Over haar werk
“Met mijn fotografie wil ik de kijker bewust maken van alle mooie dingen en momenten om ons heen. Ik werk binnen het veld van de conceptuele fictiefotografie. Het dagelijks leven en familie(banden) zijn veelvoorkomende onderwerpen die ik fotografeer. Juist alledaagse bezigheden, zoals het ophangen van de was of het eten met familie, geven mij inspiratie.
In mijn werk probeer ik dingen die ik meemaak en zie te romantiseren, te idealiseren ook. Van nature probeer ik alle spanningen in het dagelijks leven te vermijden en controle uit te voeren op alles wat om mij heen gebeurt. Die eigenschap vind je ook duidelijk terug in mijn werk: alles is geïdealiseerd, en alles ziet er ‘gecontroleerd’ uit.”
“Het klassieke familiealbum fungeert voor mij als een grote inspiratiebron. Niet alleen de inhoudelijke aspecten van de foto’s (de plaats waar de foto is gemaakt, de personen die er op zijn te zien) maken zo’n album voor mij interessant, maar ook de beeldende aspecten. Elk fotoalbum vertegenwoordigt namelijk een bepaalde periode in onze geschiedenis. Door veel naar mijn eigen en andermans familiealbums te kijken werd mijn hang naar het verleden versterkt. Het verleden is een tijd die voor mij onbekend en mysterieus is, omdat het een tijd is waar ik zelf nooit in geleefd heb, uiteraard. Maar tegelijkertijd voelt het vertrouwd door alle verhalen die ik heb gehoord. Het werk dat ik hieronder toon is een combinatie van persoonlijk werk, werk in opdracht en samenwerkingsverbanden met andere fotografen.”

Meer werk van Annabel Miedema vindt u hier.

HP_Annabel_Miedema_1 HP_Annabel_Miedema_2 HP_Annabel_Miedema_3 HP_Annabel_Miedema_4 HP_Annabel_Miedema_5 HP_Annabel_Miedema_6 HP_Annabel_Miedema_7 HP_Annabel_Miedema_8 HP_Annabel_Miedema_9 HP_Annabel_Miedema_10

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.