Spring naar de content

Aanslag op gasbedrijf in Frankrijk, één verdachte aangehouden

Bij een aanslag bij het gasbedrijf Air Products in de Franse plaats Saint-Quintin-Fallavier, vlakbij Lyon, is vrijdag iemand onthoofd. Het lichaam werd buiten het bedrijf gevonden met een vlag van Islamitische Staat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De dader is vervolgens met een auto het terrein opgereden. De dader heeft in de fabriek meerdere gasflessen laten ontploffen. Volgens de politie zijn er zeker twee gewonden.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is inmiddels aangekomen op de plaats van de aanslag, ten zuidoosten van Lyon. De Franse president François Hollande verlaat de EU-top in Brussel om terug te keren naar Frankrijk. In Parijs zal om 15:00 uur de defensieraad bijeenkomen.

Daders
Er is een verdachte aangehouden. De verdachte is volgens diverse Franse media een bekende van de binnenlandse veiligheidsdienst. Er is mogelijk sprake van een tweede dader. De Britse nieuwszender Sky News meldt dat getuigen hebben gezien hoe twee mannen in een auto het terrein opreden en er kleine explosieven tot ontploffing brachten.

Veiligheidsmaatregelen
De veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt op kwetsbare plekken in het land. In Nederland is daar nog geen sprake van. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zou gezegd hebben dat er vooralsnog geen redenen zijn om het dreigingniveau aan te passen.

'Misselijkmakend en luguber'
Het kabinet veroordeelt de aanslag in Frankrijk. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde de aanslag vrijdag na de ministerraad een 'afschuwelijke terreurdaad'. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) betitelde de onthoofding als 'misselijkmakend en luguber'.