Spring naar de content

Cultuuragenda: Het Tuinfeest, het familiearchief Asser & comedy in Toomler

Elke week selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die de moeite van een bezoek waard zijn. Deze week: poëziefestival Het Tuinfeest in Deventer, het familiearchief Asser (met daarin onder meer de enige Nobelprijs voor de Vrede die ooit door een Nederlander is gewonnen) wordt tentoongesteld in het Joods Historisch Museum in Amsterdam en comedians Arj Barker en Brent Weisenbach treden op in Club Toomler in Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Het Tuinfeest
Op zaterdag 1 augustus 2015 is de oude binnenstad van Deventer weer het podium voor het jaarlijkse poëziefestival Het Tuinfeest. Meer dan dertig Nederlandse en Vlaamse dichters (dit jaar onder meer Wim Brands, Nico Dijkshoorn, Ellen Deckwitz, Joost Zwagerman en Jean Pierre Rawie) dragen voor uit hun werk. Muzikanten als Rick de Leeuw, Tim Knol en Roos Rebergen zullen het geheel muzikaal omlijsten. Een dag later, zondag 2 augustus 2015, is het weer tijd voor de jaarlijkse Deventer Boekenmarkt - de grootste boekenmarkt van Europa. Bijna negenhonderd boekverkopers staan langs het zes kilometer tellende parcours om hun boeken aan te bieden.

Het Tuinfeest. Zaterdag 1 augustus 2015, in de binnenstad van Deventer. Meer informatie vindt u hier.
Deventer Boekenmarkt. Zondag 2 augustus 2015, in de historische binnenstad van Deventer. Meer informatie vindt u hier.

Het familiearchief Asser
Wist u dat de Nobelprijs voor de Vrede ooit aan een Nederlander werd toegekend? De prijs werd in 1911 toegekend aan jurist en diplomaat prof. Tobias Asser (1838 - 1913) voor zijn rol in de totstandkoming van het Permanente Hof van Arbitrage. De bekende gouden medaille, evenals bijbehorende oorkonde en fraaie opbergcassette, is het pièce de resistence in de tentoonstelling rond het familiearchief (1780 - 1913) van de vermaarde juristenfamilie Asser uit Amsterdam, dat in het Joods Historisch Museum in Amsterdam te zien is. Dit archief is bijzonder omdat de geschiedenis van de familie Asser nauw verbonden is met die van de geschiedenis van de Nederlandse joden, en het archief daarvan een boeiend en indringend beeld geeft.

De tentoonstelling 'Papieren schat: het familiearchief Asser' is tot en met 13 september 2015 te zien in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

joodsfamiliearchief

Arj Barker & Brent Weinbach
Het jaarlijkse Comedytrain International Summer Festival (CISF) is in volle gang, en dat betekent: zes weken lang de beste Engelstalige comedy in Club Toomler in Amsterdam. Cabaretier Stefan Pop, die zelf goed thuis is in de internationale comedyscene, neemt de programmering dit jaar voor zijn rekening. Naast comedians die op het punt van doorbreken staan, staan er ook heel wat gevestigde namen op de planken. Zoals Arj Barker en Brent Weinbach, die dit weekend het publiek komen vermaken. Over zijn show zei hij deze week in het Parool: "Er is geen regel dat comedy alleen over vrolijke dingen moet gaan, in mijn nieuwe show praat ik ook over de donkere onderwerpen. Het is een bekend comedy-adagium: comedy is tragedy plus timing."

Arj Barker en Brent Weinbach staan op donderdag 30 juli, vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus op het Comedytrain International Summer Festival in Toomler in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.