Spring naar de content

Slaven bevrijd uit handen Lichtend Pad. Wie zijn deze rebellen ook alweer?

In Peru zijn dinsdag 39 slaven bevrijd. Zij werden door de maoïstische rebellenbeweging Lichtend Pad op een boerderij gehouden. Sommigen werden dertig jaar geleden ontvoerd, anderen zijn er als kind geboren. Maar wie zijn die rebellen van het Lichtend Pad ook alweer?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

De meest bloedige beweging van heel Latijns Amerika. Zo wordt het communistische Lichtend Pad (Sendero Luminoso) – opgericht in de jaren zeventig, vooral actief in de jaren tachtig en negentig – omschreven. De rebellen worden onder meer door Europa beschouwd als terroristen. Hun vroegere leider, Abimael Guzman, werd in 1992 gearresteerd. Lichtend Pad werd vervolgens grotendeels verslagen, een strijd die zo'n 70.000 doden tot gevolg had. De strijd staat te boek als 'de vuile oorlog'.

Lichtend Pad strijdt al decennialang tegen de Peruviaanse regering. Een machtsstrijd, waarbij boeren die niet wilden meewerken met de beweging simpelweg werden vermoord. Die machtswens bleek in 2009 nog altijd niet minder dan voorheen. De beweging was volgens Marjon van Royen (destijdsLatijns-Amerika-correspondent) aan een heuse opmars bezig.

Lichtend Pad staat tegenwoordig onder leiding van de broers Victor en José Quispe Palomino. In de Verenigde Staten is het duo aangeklaagd wegens drugshandel. Winst uit cocaïnehandel is de voornaamste inkomstenbron van de beweging. Het kamp waaruit de slaven werden bevrijd ligt in de Vallei van de Rivieren Apurímac en Ene (VRAE), een moeilijk begaanbaar gebied waar de beweging nog altijd actief is.