De beste stukken van deze week
Iedere week selecteert de redactie voor u de vijf beste, meest spraakmakende of opmerkelijke artikelen die verschenen op onze site.
Interview met Bob Schrijber: “Ik was als vechter roekeloos, ondoordacht en dom”
Vechten is de tweede natuur van Bob Schrijber. Hij werd wereldkampioen in eigenlijk alle harde vechtsportdisciplines (“Het liefst in een kooi met zo min mogelijk regels”) en levert als trainer al jaren kampioenen af. Naast het trainen van vechters geeft hij op FOX commentaar bij UFC-gevechten en timmert hij aan de weg als acteur in onder meer Nachtrit, Penoza, Goede Tijden, Slechte Tijden en de nieuwe serie Vechtershart. In een interview met Rasit Elibol: “Na mij is er is er nooit meer een vechter geweest zoals ik.”
Is een boswandeling binnenkort nog wel gratis?
Staan er straks toegangspoortjes bij het bos? De grote terreinbeherende organisaties ontwikkelen in rap tempo allerlei commerciële activiteiten. Een ontwikkeling die soms haaks lijkt te staan op de zogenaamde ‘intrinsieke waarde’ van natuur waar staatssecretaris Dijksma van droomt. Natuurmonumentendirecteur Marc van den Tweel tegen Oswin Schneeweisz: “Ik ben niet de Griekse minister van Financiën.”
Vluchtelingen met smartphone zeggen vooral iets over onszelf Deze week kwamen er veel negatieve reacties op Syrische vluchtelingen die, zojuist aangekomen op het strand van Griekenland, uitzinnig van vreugde selfies maakten. Columnist Lisa Bouyeure: “Vluchtelingen die selfies nemen vinden wij niet geloofwaardig. Misschien zien we oorlogsvluchtelingen gewoon het liefst als in een schrijnend reclamespotje: uitgehongerd, straatarm en huilend.”
Op pad met de best geklede man van Napels
Giancarlo Maresca is grootmeester van de Orde der Bewakers van de Negen Deuren. U zou hem voor een ordinaire fat kunnen aanzien, maar dan doet u hem tekort. Gert Hage ging mee op pad met ‘de best geklede man van Napels.’ Een reis door de wereld van klassieke mannelijke waarden – de jacht, het stierengevecht, sigaren, wijn, gokken en het juiste pak.
Recensie: Amy, verlekkerd kijken naar een kapotgemaakt leven (**) De documentaire ‘Amy’ toont spectaculaire opkomst en plotselinge ondergang van de in 2011 overleden zangeres Amy Winehouse. Maar Winehouse wordt in deze film allesbehalve respectvol behandeld – het is de zucht van de kijker naar spectaculaire beelden dat centraal staat. Nico van den Berg: ‘Something is rotten in the state of documentary land.’