Spring naar de content

Neem een kijkje in Dismaland, een macabere parodie op Disneyland

Hoewel zijn ware identiteit nog altijd in nevelen gehuld is, is de artiest Banksy een fenomeen geworden. Zijn kenmerkende, graffiti-achtige stijl is in relatief korte tijd bekend geworden bij een enorm publiek, en straatkunstwerken die aan hem worden toegeschreven leveren enorme bedragen op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Maar voor de Bristolse kunstenaar (want daar komt hij waarschijnlijk vandaan) is dat nog niet genoeg. In het Engelse Weston-Super-Mare streek hij neer in een in onbruik geraakt zwemresort. Samen met een keur aan andere artiesten zette hij het ‘pretpark’ Dismaland op, ondertitel: The UK’s most dissappointing tourist attraction. 

Het pretpark is eigenlijk één grote expositie, met kunstwerken in typische Banksy-thema’s als anarchisme en antikapitalisme. Dismaland is in het diepste geheim gebouwd, onder de dekmantel van filmopnames, en zal vijf weken voor het publiek open zijn.

Naast tien werken van Banksy zijn er ook kunstwerken te zien van grote namen als Damien Hirst, Bill Barminski, Caitlin Cherry, Polly Morgan, Josh Keyes en Mike Ross. Maar dit is slechts een kleine greep uit de ruim vijftig kunstenaars die hun medewerking verleenden aan het ambitieuze project.

Onder anderen een post-appocalyptisch sprookjeskasteel, een langzaam vervagende Kleine Zeemeermin en een enorme rechtopstaande aaneenschakeling van tankwagens behoren tot het bizarre interieur van Dismaland. Mocht u de komende vijf weken in de buurt zijn: tickets zijn verkrijgbaar op de website van het complex.

disma-9
Foto via: Colossal
disma-11
Foto via: Colossal
disma-8
Foto via: Colossal
disma-6
Foto via: Colossal
disma-2
Foto via: Colossal