De slimme, sympathieke pr-stunts van de Foo Fighters

Paul Geraedts 25 aug 2015 Cultuur

De Amerikaanse band The Foo Fighters speelt al twee decennia mee aan de absolute top van de muziekwereld. Terwijl muziek-puriteinen vaak ietwat schamper doen over de rechttoe-rechtaan rockmuziek van de band, staan Grohl en de zijnen bijna ieder jaar in de headlines van enorme festivals.

Waar in het verleden rockbands vaak de nieuwsbladen haalden vanwege het vernielen van hotelkamers of overmatig drugsgebruik, zijn deze good guys of rock ‘n roll vooral slim bezig met het uitventen van dit stoere imago in een voor velen toegankelijk, sympathiek jasje.

De laatste pr-overwinning van de Foo Fighters is de nu al legendarische rickroll van de Westboro Baptist Church. Ter informatie: ‘rickrolling’ is een fenomeen waarbij iemand naar iets interessants wordt verwijzen op het internet. In plaats daarvan verwijst de link naar de videoclip Rick Astley’s jaren tachtigkraker Never gonna give you up, met als resultaat verwarring alom.

De Westboro Baptist Church uit Topeka, Kansas (bekend van de documentaire door Louis Theroux America’s most hated family) koos al vaker concerten van de Amerikaanse rockband uit voor het verspreiden van Gods woord, hetgeen de Foo Fighters niet blij maakt. De ludieke actie vond plaats in Kansas City, Missouri, niet ver van de standplaats van de WBC.

De band gaat er nogal prat op dat iedereen welkom is bij zijn shows, ongeacht huidskleur, geaardheid of religie. Met die gedachte legde Grohl al eens een show stil om twee vechtersbazen uit het publiek te laten verwijderen, gevolgd een rock n’ roll-waardige scheldkanonnade van de charismatische frontman.

Het stilleggen van shows is, buiten dat incidentje, overigens niet gauw een optie voor de Foo Fighters. Een ander breed uitgemeten voorval was afgelopen voorjaar, toen frontman Grohl zijn been brak tijdens een concert in het Zweedse Göteborg. Na een korte onderbreking zette hij het concert gewoon voort vanuit een stoel. Op last van de doktoren moest een aantal shows op onder andere Pinkpop afgezegd worden, maar dat ging niet van harte.

In het verleden hebben de Foo Fighters ook al gespeeld in garages van fans en in ziekenhuizen, en over Dave Grohl doen weinig typische sterallure-verhalen de ronde. Een dergelijke, bij de fans betrokken houding lijkt zeer goede pr voor de band. Want hoe er ook gedacht wordt over de muziek van de Foo Fighters (het laatste album werd niet al te best ontvangen), door dit soort acties houdt de band zich in de spotlights.

Reageer op artikel:
De slimme, sympathieke pr-stunts van de Foo Fighters
Sluiten