Spring naar de content

Zien dit weekend: Gouden Kalveren, Slag bij Waterloo & De Heineken Ontvoering

Thuis voor de buis of met popcorn voor het bioscoopscherm: wekelijks wijst HP/De Tijd u op een aantal interessante films en tv-programma’s in het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

2010-10-01 21:49:31 UTRECHT - Winnaars Carice van Houten (beste vrouwelijke hoofdrol) (R) en Barry Atsma (beste mannelijke hoofdrol) (L) tonen vrijdag in de Utrechtse Stadsschouwburg hun Gouden Kalf. Het Nederlands Film Festival wordt jaarlijks traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de filmprijzen. ANP KIPPA ROBIN UTRECHT

Gouden Kalveren
Live vanuit het Beatrix Theater volgt u vrijdag het Gala van de Nederlandse Film, de slotavond van het Nederlands Film Festival. Dit jaar is er veel te doen geweest rondom het spektakel, of elitair feestje, zoals Michiel de Ruyter-producent Klaas de Jong het noemde toen hij zijn film terugtrok. Ook de producenten van De Ontsnapping trokken hun film terug na onvrede over het nieuwe stemsysteem, dat nu gemodelleerd is naar de Amerikaanse Oscars. Wie gaat er met het Gouden Kalf voor Beste film vandoor? Bloed, Zweet & Tranen, Gluckauf, Prins, Schneider vs. Bax of De Surprise?
Het Gala van de Nederlandse Film, vrijdag 2 oktober om 20.25 op NPO 3

zdw paul remDe Slag bij Waterloo
Veel ooggetuigenverslagen bleven er niet bewaard van de Slag bij Waterloo. Een voorvader van kunsthistoricus en presentator Paul Rem schreef er wel een. Aan de hand van dit dagboek reist Rem af naar de plek waar het allemaal heeft plaatsgevonden. Hij probeert de levendige en gedetailleerde citaten te plaatsen. Tegen wie vocht hij en hoe moet dat zijn geweest? Experts van de slag waar Napoleon definitief werd verslagen, komen aan het woord om de feiten weer te geven.
‘Waterloo: dagboek van een veteraan’, vrijdag 2 oktober om 21.03 op NPO 2

zdw heinekenDe Heineken ontvoering
Freddy Heineken (Rutger Hauer) wordt in november 1983 voor de deur van zijn kantoor ontvoerd door vier criminelen. Met zijn chauffeur moet hij drie weken overleven, vastgeketend aan de muur van een koude loods. Als hij vrijkomt is de zakenman vastbesloten om de criminelen te vinden. Hoewel Willem Holleeder iets te maken had met de ontvoering, is zijn rol niet opgenomen in de film. In plaats daarvan speelt Reinout Scholten van Aschat het fictieve personage Rem Hubrechts.
‘De Heineken Ontvoering’, zaterdag 3 oktober om 20.55 op NPO 3. Bekijk hier de trailer

Loodvrij_480x270Korte films van jonge filmmakers
KORT! biedt jonge en gevestigde filmmakers de kans om te laten zien wat ze in hun mars hebben. De filmmakers produceren een korte film van maximaal tien minuten. In deze marathonuitzending ziet u de negen inzendingen van 2014: Das Wand, Leeg, Malaguti Phantom, P, SPOTTERS, Loodvrij, Bloedhond, In the pit en Der Kaiser. Tussen de films door doen de makers een boekje open over de totstandkoming, zo ook Rob Lücker, die vorig jaar een Gouden Kalf won voor zijn inzending.
Avond van de Korte Film, zaterdag 3 oktober om 23.00 op NPO 3

2010-10-02 00:00:00 ILLUSTRATIE - Een dik meisje eet een hamburger. ANP XTRA ROOS KOOLE

De wetenschap achter diëten
Paleo, Sonja Bakkeren, de kookboeken van Renske Kroes, superfood en nog veel meer methodes moeten ons doen afvallen. Wetenschappers deden er al veel onderzoek naar: wat werkt nou eigenlijk echt om kilo’s kwijt te raken? In de serie Focus: dieet op maat wordt er wetenschappelijk gekeken naar de reden waarom mensen aankomen. Zijn het emotionele eters of ligt het dieper dan dat? Een groep proefpersonen wordt psychologisch onderzocht om zo het dieet te vinden dat er perfect aansluit bij de eigen behoeftes, want ieder lichaam is anders. Maar wat werkt er nu wel en niet?
‘Focus: dieet op maat’, zondag 4 oktober om 19.15 op NPO 2

zdw halle berry the callHalle Berry in The Call
Jordan (Halle Berry) werkt bij een 911-centrale als telefoniste. Het is confronterend werk, maar voor Jordan was het nooit zo confronterend als het telefoontje van Casey (Abigail Breslin). De ontvoerde Casey belt doodsbang vanuit een kofferbak. De telefoniste moet er alles aan doen om haar vanachter de telefoon te redden, maar ze komt er al snel achter dat de ontvoerder een oude bekende van haar is. Een die ze nooit meer had willen treffen. Als ze Casey wil redden, zal ze haar persoonlijke angsten opzij moeten zetten.
‘The Call’, zondag 4 oktober om 20.30 op NET 5. Bekijk hier de trailer

Fedja van Huêt (links) en Frank Lammers in J. Kessels

J.Kessels
De gelijknamige roman van P.F. Thomése werd door zijn kleurrijke taalgebruik gezien als moeilijk te verfilmen. Toch is daar nu de film van regisseur Erik de Bruyn. Thomése en zijn beste vriend J.Kessels zijn zelf personages in het verhaal. Het begint met een flashback in een snackbar, waar men vettige frikandellen, negerlullen genaamd, in hun mond propt. Daar wordt Frans Thomése verliefd op Brigitte. Jaren later krijgt hij de kans haar weer te zien, als hij en Kessels een opdracht krijgen uit diezelfde snackbar. J.Kessels was de openingsfilm van het Nederlands Film Festival. HP/De Tijd: “Met J. Kessels heeft het festival voor het eerst in lange tijd een openingsfilm met lef en bravoure, inclusief negerlullen en kamikazewagens.”
‘J.Kessels’, is vanaf nu te zien in de bioscopen. Bekijk hier de trailer.