Spring naar de content

Cultuuragenda: Notes of a Dirty Old Man, Revealed en JW Roy & Leon Verdonschot

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: jong literair talent draagt voor tijdens Notes of a Dirty Old Man, de tentoonstelling Revealed in hotel The Grand in Amsterdam gunt ons een kijkje in het dagelijks leven van de grootste kunstenaars van de vorige eeuw en JW Roy en Leon Verdonschot trekken met hun voorstelling Dry Goods & Groceries door het land.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Notes of a Dirty Old Man
Een paar keer per jaar organiseert Bar Bukowski (gelegen in Amsterdam-Oost) een avond voor jong literair talent: Notes of a Dirty Old Man. In het café, dat op deze avonden meestal stampvol zit, lezen veelal nog niet gedebuteerde schrijvers voor uit hun werk. Onder het genot van een biertje – of, in de geest van naamgever Charles Bukowski, iets sterkers – kunt u een hele avond genieten van literair spektakel. Het programma is gevarieerd: naast proza en poëzie is er al naar gelang wie er optreden ook ruimte voor theater, muziek, rap, spoken word en kleinkunst. Maandag 30 november vindt er weer een nieuwe editie plaats. Onder meer oud-hoofdredacteur van VICE, Jan van Tienen, leest voor – waarschijnlijk uit het boek dat hij schreef over de zelfmoorden van zijn oom en twee tantes. Verder optredens van Steven Strijbosch, Laura Boog Posada, Gerson Main, Rik Kleuver, Case Mayfield en Femke Arnouts.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

‘Notes of a Dirty Old Man’, maandag 30 november in Bar Bukowski in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Revealed
Hoe zag het dagelijks leven van kunstenaars als Pablo Picasso, Salvador Dalí en Henri Matisse er eigenlijk uit? In de reizende fototentoonstelling Revealed, tot en met 19 januari 2016 te zien in de publieke ruimten van Sofitel Legend The Grand in de binnenstad van Amsterdam, worden de personen achter twintigste-eeuwse meesterwerken blootgelegd. We zien David Hockney leunend in zijn stoel, Jeff Koons aan het werk met zijn assistenten en Kees van Dongen (foto hieronder) die een overigens beelschone Brigitte Bardot portretteert.

De tentoonstelling bestaat uit dertig foto’s uit het archief van Paris Match, een bekend Frans weekblad, en is samengesteld door de kleinzoon van Pablo Picasso. Zes huiselijke portretten van zijn grootvader vormen het fundament van de expositie. Olivier Widmaier Picasso zei daarover in The Telegraph: “De foto’s die ik heb gekozen laten niet alleen zien hoe confortabel mijn grootvader was voor de lens van een fotograaf, maar tegelijkertijd ook hoe bewust en bezorgd hij was over zijn imago. (…) Bij elke kunstenaar is dat weer anders: de een voelt zich op zijn gemak, de ander wordt verlegen.” Hij hoopt dan ook, zegt hij in het interview, dat deze beelden een nieuw licht werpen op ‘de persoon achter de kunstenaar.’

De tentoonstelling ‘Revealed’ is tot en met 19 januari te zien Sofitel Legend The Grand in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Le peintre Kees VAN DONGEN à 82 ans dans son atelier du 75 rue de Courcelles de profil peignant l'actrice Brigitte BARDOT
Kees van Dongen schildert Brigitte Bardot, 1964

JW Roy & Leon Verdonschot
In 2002 schreef HP/De Tijd over de Brabantse singer/songwriter JW Roy: “Er is in Nederland geen muzikant die zo Amerikaans klinkt als JW Roy. Zijn op country geënte repertoire raakt het geluid van Texas. Zijn stem, die wat doet denken aan die van John Hiatt, klinkt zowel breekbaar als doorleefd. Roy is bovendien een muzikale verhalenverteller van het kaliber Springsteen.” Bam. Die zit.

Op zijn nieuwe plaat Dry Goods & Groceries (verschenen in oktober) keert JW Roy terug naar zijn oude liefde: het ‘geluid van Texas’. Samen met zijn band en verhalenverteller Leon Verdonschot trekt hij de komende maanden langs de theaters. Ze ondernemen een muzikale reis langs ‘smoking highways, local stores en shabby musicians‘ – die niet per se in Amerika, maar ook in Nederland overal te vinden zijn. Want op elke straathoek ligt een verhaal.

De voorstelling ‘Dry Goods & Groceries’ van JW Roy en Leon Verdonschot toert tot en met 2 april 2016 door het land. Meer informatie en een complete speellijst vindt u hier.