Spring naar de content

Terugkijken: het rauwe en ingetogen verslag van The Eagles of Death Metal

‘VICE is smakeloos’ kopte de Volkskrant afgelopen week. Het weerspiegelde de reacties nadat VICE een teaser de wereld in stuurde om een interview met de bandleden van de The Eagles of Death Metal te promoten. Het complete interview over het drama in Le Bataclan bleek echter alles behalve sensatiebelust.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Remco Rous

Het gesprek tussen de bandleden en VICE werd in de nacht van woensdag op donderdag geplaatst op de site van het medium. Het interview bleek alles behalve smeuïg of gedramatiseerd. Het was vooral een bespiegeling van de bandleden zelf.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

VICE-oprichter en interviewer Shane Smith plaatste zich – bewust of onbewust – zoveel mogelijk op de achtergrond. Hij gaf richting aan het gesprek, stelde vragen ter verduidelijking of om bij te sturen, maar liet de bandleden vooral hun eigen verhaal vertellen. Het was bijna alsof het een onderling gesprek was tussen de bandleden, waar de kijker en de interviewer niet aan te pas kwamen. En ja, dat leverde bijzondere beelden op, die het onder het publiek ‘goed doen’. Maar het was ook tv die binnenkomt en niet schuwt om een persoonlijk verhaal te vertellen.

Dat verhaal vertellen, dat deden de mannen dan ook. Tot in detail. Hoe ze opgevangen werden in het kleine straatje naast Bataclan, hoe ze een fles champagne gebruikten als verdedigingsmiddel. Hoe het schieten tien tot vijftien minuten aanhield, waarna er een moment van rust was. “En toen begon het weer.” Hoe mensen dekking zochten in de kleedkamers en hoe er aan aan de andere kant van de wereld alles gedaan werd wat binnen de macht lag ‘om ze thuis te krijgen’,.

Waar sommige andere overlevenden van de aanslag op de concertzaal Bataclan hun herinneringen nauwelijks op een rijtje kunnen krijgen, weten de bandleden van The Eagles of Death Metal bijna feilloos te vertellen wat er zich in Parijs voordeed. De gesprekken vertellen een compleet verhaal. Maar elk bandlid vertelt het op zijn eigen manier, in de eigen beleving en vanuit eigen emoties.

Die eigen emoties zagen we ook in Nederland, waar vier overlevenden van de aanslag aanschoven bij RTL Late Night. Ook aan die tafel, was net als bij het VICE-interview, aan de blikken van de geïnterviewden af te lezen dat de gebeurtenissen op iedereen een andere indruk achter hebben gelaten.

Het Bataclan-drama vertelt op die manier veel verhalen. Misschien hechten de bandleden er in het interview daarom wel aan om duidelijk te maken dat hún verhaal niet het enige is. “Wij hebben een podium nu, want wij zijn de band. Maar wij staan ook symbool voor de mensen die het niet gehaald hebben,” zo luidde de conclusie.