Spring naar de content

Dat stripje ibuprofen plakken we straks mogelijk op onze arm

Ibuprofen is een van de meest bekende pijnstillers en ontstekingsremmers, verkrijgbaar bij vrijwel iedere apotheek. In Engeland claimen wetenschappers een pleister te hebben ontwikkeld die het bekende stripje roze pillen in de toekomst weleens overbodig kan maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De universiteit van Warwick, in samenwerking met het daaruit voortgevloeide bedrijf Medherant, meent als eerste ter wereld succesvol een effectieve ibuprofen-pleister te hebben geproduceerd. Een transparante sticker wordt op de huid geplakt, waarna de werkzame stoffen door de huid in een consistente dosis in het lichaam terechtkomt – tot wel twaalf uur na het aanbrengen.

Het bekende stripje ibuprofenpillen.
Het welbekende stripje ibuprofenpillen.

Volgens de universiteit is dit een doorbraak. De pleister zou de deur openen voor de verkoop van pijnstillers, die veelal oraal worden ingebracht door de patiënt zelf met het risico op een gevaarlijke hoge dosis. Vooral bij veelvoorkomende aandoeningen als chronische rugpijn, zenuwpijn en artritis kan dit uitkomst bieden.

Professor David Haddleton van de universiteit in Warwick stelt op de website: “Veel commerciële pleisters bevatten verrassend genoeg geen pijnstillers, ze verwarmen simpelweg het lichaam. Onze technologie houdt in dat we voor het eerst pleisters kunnen produceren die effectieve doses van actieve stoffen zoals ibuprofen bevatten, waar vooralsnog geen pleister van bestaat.”

Volgens Nigel Davis, CEO van Medherant, het bedrijf dat bevindingen van de universiteit commercialiseert, meent dat de eerste pijnstillende pleisters over ongeveer twee jaar op de markt kunnen komen.