Spring naar de content

Cultuuragenda: Frans Ankoné, Amsterdam Klezmer Band en Breitner in het Rijks

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: mode-icoon Frans Ankoné geeft een lezing in het CODA Museum in Apeldoorn, de Amsterdam Klezmer Band viert zijn twintigjarig bestaan en alle versies van Meisje in kimono van George Hendrik Breitner (1857 – 1923) zijn voor het eerst samengebracht in het Rijksmuseum. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Frans Ankoné
Als kind werd Frans Ankoné (1948) van school gestuurd, omdat hij altijd zwarte kleren droeg. Decennia later is hij een grote naam in de internationale modewereld. Zijn carrière in vogelvlucht: in de jaren zeventig richt hij samen met Cora Kemperman en Antoine Kneepkens het modemerk Mac & Maggie op, wordt daarna stylist en fashion director van het legendarische blad Avenue en werkte daarna onder meer als fashion director voor de Duitse Vogue en New York Times Magazine. Op dit moment begeleidt hij leerlingen van het Amsterdam Fashion Institute en schrijft hij een maandelijke column in de Nederlandse Vogue. Op zondag 21 februari geeft hij in het CODA Museum in Apeldoorn een lezing over mode en beeldvorming. De lezing haakt in op de tentoonstelling The Weather Diaries, met daarin werk van het kunstenaarsduo Sarah Cooper en Nina Gorfer. Cooper en Gorfer bezochten de Faeröereilanden, Groenland en IJsland om de invloed van klimaat en ligging op lokale kunstenaars en modeontwerpers te onderzoeken en fotograferen.

Lezing van Frans Ankoné. CODA Museum, Apeldoorn. Aanvang: 13:30 uur. Meer informatie vindt u hier.

Amsterdam Klezmer Band
Al twintig jaar speelt de Amsterdam Klezmer Band de theaters, poppodia en festivals plat met hun eigentijdse, eclectische klezmermuziek. De zevenkoppige formatie uit Mokum viert dat juibileum met een nieuwe plaat (Oyoyoy), een jubileumfeest in Paradiso (25 februari) en diverse optredens in Nederland en ver daarbuiten. Natuurlijk zullen nederklezmer-klassiekers als Op Een Goppe en A Chassid in Amsterdam ten gehore worden gebracht – tenminste, dat hopen we van harte. Maar ook zal er het een en ander van hun nieuwe album ten gehore worden. Hun veertiende album – waarvan u hieronder de titeltrack hoort en ziet.

Amsterdam Klezmer Band twintig jaar + cd-release party. Donderdag 25 februari 2016, Paradiso, Amsterdam. Meer informatie en een speellijst vindt u hier.

Breitner in het Rijks
Een unicum: voor het eerst zijn de veertien – voor zover bekende – schilderijen rond het thema ‘Meisje in kimono’ van George Hendrik Breitner samengebracht op één plek: de Philipsvleugel in het Rijksmuseum in Amsterdam. Breitner (1857 – 1923) was een impressionist. Hij zag zichzelf als schilder van het volk, en schilderde daarom bij voorkeur modellen uit lagere klassen: arbeiders, dienstmeisjes, bewoners van volkswijken. Geesje Kwak was zo’n dienstmeid. Zij poseerde voor de beroemde schilderijen Meisje in witte kimono en De rode kimono, die allebei als een van de iconen van het japonisme worden gerekend. Breitner maakte, zoals gezegd, veertien schilderijen rond dit thema. Naast schilderijen worden ook tekeningen, schetsen en foto’s getoond die de kunstenaar ter voorbereiding hierop maakte.

De tentoonstelling ‘Breitner: Meisje in kimono’ is van 20 februari tot en met 22 mei 2016 te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.