Spring naar de content

Overzicht: Russische miljardairs gedegradeerd tot miljonair

Peking heeft New York van de troon gestoten als stad met de meeste dollarmiljardairs. Interessanter is misschien wel het nieuws dat de rijkste Russen de afgelopen jaren een flinke financiële duikeling hebben gemaakt. Uit onderzoek van het Chinese bureau Hurun blijkt dat liefst dertien Russische miljardairs zijn gedegradeerd tot miljonair – of lager. Rusland kent momenteel op het lijstje van Hurun nog ‘slechts’ tachtig miljardairs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Dat de gemiddelde Rus meer en meer op de centen moeten letten, komt niet uit het niets. De flinke daling van de roebel de afgelopen jaren is daar onder meer debet aan. Het vermogen van de rijkste Russen nam vorig jaar al af als gevolg van de financiële crisis in het land. Dat bleek destijds uit onderzoek van Bloomberg. Grootste Russische verliezer vorig jaar was Vladimir Evtushenkov (67). Hij verloor in een jaar tijd tachtig procent van zijn vermogen, zo’n 8,1 miljard dollar.

Al in 2008 werden de eerste dalingen van vermogens ingezet. Destijds, midden in de financiële crisis, verloren verschillende Russische miljardairs honderden miljarden euro’s. Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes daalde het gezamenlijke vermogen van de 25 rijkste Russen toentertijd in een half jaar zelfs met 62 procent.

Het gros van de rijkste Russen wordt armer. Of toch niet? Ondanks het dalende aantal miljardairs in Rusland, staat Moskou nog altijd op de derde plek in de top-tien miljardairssteden. 66 van de tachtig Russische miljardairs wonen in de Russische hoofdstad. New York kent 29 miljardairs meer, blijkt uit het onderzoek van Hurun.

Top-10 steden met miljardairs
1. Peking – 100
2. New York – 95
3. Moskou – 66
4. Hongkong – 64
5. Shanghai – 50
6. Londen – 50
7. Shenzen – 46
8. Mumbai – 45
9. Hangzhou – 32
10. Parijs – 30

Peking
Met vijf miljardairs meer dan New York voert de hoofdstad van China de ranglijst momenteel aan. Een blik op de rest van de ranglijst toont hoeveelheid de allerrijksten in China. In Shanghai wonen vijftig miljardairs, in Hangzhou 32, en in Shenzen 46. Pal tegenover laatstgenoemde stad, in Hong Kong, wonen overigens 64 miljardairs. Het zet het totaal aan Chinese miljardairs op 568, 33 meer dan in heel de Verenigde Staten. De rijkste persoon ter wereld is overigens nog altijd Bill Gates, met een vermogen van 80 miljard. Wereldwijd kwamen er 99 dollarmiljardairs bij.

Top-10 landen met miljardairs
1. China – 568
2. Verenigde Staten – 535
3. India – 111
4. Duitsland – 82
5. Verenigd Koninkrijk – 82
6. Rusland – 80
7. Zwitserland – 66
8. Frankrijk – 51
9. Brazilië – 49
10. Japan – 42