Spring naar de content

Terugkijken: Borst doet de bekende Hitler-truc

Gisteravond verraste Hugo Borst als tafelheer menig De Wereld Draait Door-kijker. Hij droeg een gedicht voor, de naam van de auteur liet hij even achterwege. Denk daar aan, heette het. Een ontroerend stukje poëzie, vond ook Matthijs. De auteur? Adolf Hitler.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Een week eerder haalde Volkskrant-columnist Jean-Pierre Geelen hetzelfde trucje uit met zijn lezers: Weet u wie ook dichter was? Precies. Op de website van de krant werd het antwoord op de in de kop gestelde vraag echter al gegeven door de kopfoto van Adolf Hitler. De week daarvoor verscheen het door Hugo Borst voorgedragen gedicht ook al in Trouw. De aanleiding is de verschijning van de dichtbundel Bloemen van het kwaad: gedichten van dictators, waarin de schrijfsels van Idi Amin, Nero, Napoleon, Hitler en vele anderen zijn gebundeld door Paul Damen.

Deze vorm van het verrassingselement werd bekend door de Britse schrijver Roald Dahl, of eigenlijk door zijn kortverhaal Genesis and catastrophe. De lezer is hierin getuige van een gesprek tussen moeder en arts over de gezondheid van een pasgeboren baby. De moeder verloor al eerder een kind, gaat dit jongetje het wel redden?

Weet u nog wie die baby was? Precies.

Onderwerpen