Wouter Bos zwaait af als columnist en deelt tikken uit

De Redactie 28 apr 2016 Politiek

Wouter Bos is niet langer columnist bij de Volkskrant. De voormalig voorman van de PVDA zette donderdag aan het einde van zijn 91ste column in de krant zijn laatste punt, maar niet voordat hij nog een paar ferme tikken had uitgedeeld.

“Jesse Klaver wil van GroenLinks de grootste partij op links maken. En regeren. Dat lijkt me het beste recept om vervolgens weer heel snel de kleinste partij op links te worden,” opent Bos fel. “Wie hem zijn verhaal hoort vertellen, hoort Diederik Samson of Frans Timmermans zonder regeringsperikelen. Zonder de last van het compromis.”

“Het enige verschil tussen GroenLinks en de PvdA is op dit moment het verschil tussen een grote linkse partij die regeert en compromissen moet sluiten en een partij die dat (nog) niet doet. Maar die vanaf het moment dat ze dat wel doet zich meteen zal afvragen hoe het nou toch komt dat ze zo op de PvdA is gaan lijken,” aldus de gewezen minister van Financiën.

Bos roept Klaver op samen te werken met zijn eigen partij. “In het versplinterde veld van een volgende kabinetsformatie zouden PvdA en GroenLinks een krachtig blok kunnen vormen waar je voor een coalitie niet snel omheen kunt. De beste afspraak die ze met elkaar zouden kunnen maken zou zijn: samen uit samen thuis, samen in een kabinet of samen erbuiten.”

Dat voorstel is opmerkelijk, daar Bos als PVDA-leider in 2010 nog geen fiducie had in een samenwerking tussen beide partijen tijdens de verkiezing.

Na een bedankje aan de Volkskrant ‘voor de kans om als afkickend oud-politicus eens in de twee weken iets van de wereld te vinden’, worden vervolgens de echt rake klappen uitgedeeld. Aan het adres van twee voetbalbestuurders bijvoorbeeld: “Over voetbal had ik meer willen schrijven. Dat we met Jelle Goes en Bert van Oostveen het niet gaan redden.”

De knockout punch is voor Marcel van Dam, de man die zijn lidmaatschap bij de PvdA opzegde omdat hij zich niet kon vinden in het beleid van Bos: “Eens in de zoveel tijd had ik willen schrijven over het compromis, over uitersten die elkaar de hand reiken in plaats van elkaar de tent uit vechten, en hoe blij we daar mee moeten zijn. Maar dat mag na vandaag een ander doen. Het schijnt dat de krant Marcel van Dam heeft benaderd.”

Reageer op artikel:
Wouter Bos zwaait af als columnist en deelt tikken uit
Sluiten