Klopp en Anfield brengen Liverpool weer waar het hoort

Jessy de Cooker 7 mei 2016 Sport

Anfield Road bewees afgelopen donderdag weer eens haar magie. Misschien wel de fanatiekste fans van Engeland stuwden de Reds van Liverpool tegen Villarreal naar grote hoogte.

Daar staat hij dan op de middenstip. Zijn witte trainingsjack glimmend in de stadionlampen en de rechterarm boven het hoofd. Fistpumping, noemen ze dat in het Engels zo mooi en er is geen trainer in de machtige wereld van de Britse Premier League – en misschien wel het Europese voetbal – die zo mooi kan juichen dan Jürgen Klopp. De huidige trainer van Liverpool is winnaar van beroep, maar niet op zo’n zeikerige en op machismo gebouwde manier als de José Mourinho’s en Diego Simeone’s van deze wereld.

Klopp is een wervelwind langs de lijn en wars van het strelen van zijn eigen ego. Interviews met hem voor – zoals dit vraaggesprek in de theekamer van Exeter City – en na wedstrijden zijn legendarisch en van een andere wereld dan de mediatrainingquotes waar we het veelal mee moeten doen. Hij zegt waar het op staat. En ook naast het veld is hij ongeremd in zijn euforie. Vraag maar aan zijn bril, die Klopps juichexplosie na de winnende treffer tegen Norwich City (4-5) niet overleefde.

Voetbalkathedraal
Onder de aanvoering van de Duitse oefenmeester staat Liverpool voor het eerst sinds de gloriejaren van Rafa Benitez en de Istanbul-finale weer in een Europese eindstrijd. Al heeft de ploeg en haar trainer daar de nodige hulp van de fanatieke fans uit het rode deel van de stad van The Beatles voor nodig gehad. Want hoe desolaat de sfeer ook was na de 1-3 van Marco Reus van Borussia Dortmund, de fans op de Kop bleven zingen. Het Come on you Reds en fansong nummer één You’ll Never Walk Alone die uit de kelen van de Liverpoolfans komen, maken Anfield tot de voetbalkathedraal die het is.

Liverpool heeft al haar knock-outwedstrijden in de Europa League van dit seizoen op eigen veld gewonnen. Al is er een statistiek die de kracht van het thuisvoordeel van de Liverpudlians nog beter kan beschrijven. Tijdens drie van de vier clashes na de groepsfase van de Europa League ontvangt de ploeg van Klopp de opponent (Augsburg, Borussia Dortmund en Villarreal) met in den vreemde opgelopen achterstand. In alle gevallen weten The Reds de partij te kantelen en door te stoten naar de volgende ronde, met de 4-3 tegen Dortmund als magnum opus.

2000/2001
De finaleplaats van dit seizoen is Liverpools eerste kans op het winnen van Europa’s tweede bekertoernooi sinds 2000/2001. In dat seizoen bewees Anfield ook zijn kracht door in zowel de kwart- als halve finale Liverpool vanuit geslagen toestand naar een overwinning te stuwen. FC Porto en Barcelona moeten eraan geloven. In een knotsgekke finale wordt het Deportivo Alavès van Jordi Cruijff met 5-4 verslagen. Het is de eerste Europese trofee voor Liverpool sinds het Heisel-drama.

De Europa League-finale van dit jaar kan het eerste Europese succes voor Liverpool worden sinds het in 2010 werd overgenomen door de Amerikaanse Fenway Group. De fans van Liverpool zullen massaal – zeker na Klopps oproep om ook zonder kaartje naar finaleplaats Basel te komen – met gesmeerde kelen naar het St. Jakob Park trekken. Hopend op een euforisch You’ll Never Walk Alone georkestreerd door Jürgen Klopp, vanaf de middenstip met gebalde vuisten, na een gewonnen finale.

Reageer op artikel:
Klopp en Anfield brengen Liverpool weer waar het hoort
Sluiten