Spring naar de content

Je kinderen veganistisch opvoeden? De cel in!

De kop boven dit stuk is een gechargeerde conclusie van een opmerkelijk wetsvoorstel van Elivira Savino, parlementslid van Forza Italia, maar het kan wel degelijk gebeuren in de toekomst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Wat houdt het voorstel van Savino – van de politieke partij waar Silvio Berlusconi mee bekend werd – precies in? In haar ogen moeten ouders die hun kinderen blootstellen aan een ‘slecht dieet’ hard gestraft worden. Dat is een begrijpelijk standpunt van een politicus in een tijd waarin kinderobesitas in de westerse wereld een probleem is. Een op de drie kinderen tussen de vijf en elf jaar wereldwijd heeft te kampen met overgewicht. In Italië is zelfs, op basis van de laatste cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). 36 procent van de jongens en 34 procent van de meisjes onder de achttien jaar te kampen met obesitas. Dat percentage ligt bij beide geslachten meer dan 10 procent hoger bij het gemiddelde van de dertig OESO-landen.

Savino stelt volgens de krant La Republica dat het de bedoeling is om met de wet door de ouders roekeloos eetgedrag dat ten koste gaat van de minderjarigen aan te pakken. Alleen is de zwaarlijvigheid onder de Italiaanse jeugd niet het hoofddoel van Savino’s project. Ze wil met haar wetsvoorstel de strijd aangaan met veganistische diëten, die in haar ogen de kinderen opzadelen met een tekort aan ijzer, zink en vitamine B2. Een veganist streeft ernaar alle dierlijke producten te mijden. Dus eten hij/zij geen eieren of melk en dragen ze onder meer geen leer.

Savino is in principe niet tegen veganistisch leven, maar haar argument is vooral gebouwd op instemming van het kind met de leefwijze van de ouders. Volgens de Italiaanse krant Corriere della Serra is 8 procent van de Italianen vegetarisch of veganistisch. “Er is geen bezwaar als de keuze gemaakt is door een volwassene, maar er ontstaat een probleem wanneer het gaat om een kind,” vindt Savino. Daarmee doelt ze mede op twee gevallen van ondervoeding van veganistische kinderen in Genua en Milaan. Beide kinderen, peuters nog, wogen beduidend minder dan gemiddeld voor hun leeftijd.

Mocht Savino’s wetsvoorstel door het Italiaanse parlement worden aangenomen – en die kans is met slechts 50 van de 630 zetels voor Forza Italia zeer klein – zouden de ouders van bovengenoemde gevallen maximaal zes jaar gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Een straf die qua hoogte vergelijkbaar is met het ontkennen van de holocaust in het Zuid-Europese land. En dat is op zichzelf al absurd. Natuurlijk ouders die hun kinderen niet goed voeden, moeten op de vingers getikt worden. Dat kan ook door kennisoverdracht in plaats van straffen en door twee gevallen alle pijlen op het veganistische dieet richten is zelfs voor een populistische partij kort door de bocht.

Zeker wanneer het obesitascijfer onder kinderen in je land zoveel hoger ligt dan gemiddelde.

Voor wie het Italiaanse machtig is: het wetsvoorstel is hier te lezen.