Spring naar de content

Het einde van die scheve status van de joint is in zicht

Als we de prognoses mogen geloven, is er – mocht er vandaag gestemd worden – een meerderheid voor de initiatiefwet van D66 om de aanvoer van wiet en marihuana te reguleren. Een plan uit duizenden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Zowat iedere dag is er weer een drugsvangst in ons land. Ontdekte drugslabs vinden vaak de weg naar het grote nieuws. Het oprollen van (kleine) wietkwekerijen blijft meestal beperkt tot een bijdrage op lokale katernen. Een simpele opdracht in Google leert dat er in woonplaats Tilburg tussen mei en augustus van dit jaar meerdere kwekerijen en kleine plantages ontdekt zijn. De politie ontdekt dan een grote stash in Vinexwijk Reeshof en arresteert wat mensen. De planten worden vernietigd en daar blijft het bij.

Paradox
Het Nederlandse gedoogsysteem is zo rot als een mandje. Coffeeshops mogen joints, wietkoekjes en spacecake verkopen, maar de shophouders mogen zelf niets in huis halen. Toch zitten ze nooit zonder voorraad. In Tilburg alleen al is er vorig jaar voor 800 miljoen euro aan illegale hennep geteeld. Op dit moment is de handel dus geoorloofd, maar de manier waarop de producten worden gemaakt is illegaal. Het is een ongelofelijk paradoxaal systeem.

Door de steun van de fractie Bontes-Van Klaveren voor het initiatiefwetsvoorstel tot regulering van het wietbeleid is er voor het eerst een Kamermeerderheid. Het plan van D66 krijgt nu steun van PvdA, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, 50Plus, Klein, Houwers en de Groep Kuzu-Öztürk. Volgens het voorstel kopen coffeeshophouders hun wiet in bij officiële verkopers (vergunninghouders) die telen in een gesloten systeem. Zij moeten aan hoge eisen voldoen. De teelt buiten die vergunninghouders blijft illegaal.

Er komt, hopelijk deze Kamerperiode, nog een eind aan het grote grijze gebied rond wietteelt. Goedgekeurde telers mogen telen en hun product legaal aan coffeeshops verkopen. Al het andere is illegaal. Er is geen twijfel meer, en er kan beter worden toegezien op de kwaliteit van de wiet. Dit gereguleerde systeem, gebaseerd op in werking zijnde systemen in Uruguay en enkele Amerikaanse staten, is een plan uit duizenden en hopelijk een einde aan scheve verhoudingen van ons Nederlandse jointje.