Spring naar de content

‘Krankzinnig, mooi, abominabel geregeerd.’ Groenhuijsen, Van Rossem en Rosenthal over de VS

Ze worden alle drie steevast opgetrommeld als het over de VS gaat. Charles Groenhuijsen, Maarten van Rossem en Eelco Bosch van Rosenthal in gesprek over de clichés, de verkiezingen en de verslaggeving. Wat klopt er van onze vooroordelen over het land, en wat niet? ‘Het geweld in Amerika loopt rap terug, terwijl een Nederlander die televisie kijkt, denkt: het is verschrikkelijk.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Over Amerika…
Maarten van Rossem:
“Ik ben een groot fan van mijn vaderland.”
Charles Groenhuijsen: “Ik ook.”
Van Rossem: “Ik loop er niet mee te koop, maar het is wel zo. Wij zijn veel te pessimistisch over ons eigen land. Er heerst in Nederland een wonderlijke negatieve stemming over Nederland. De klagers en de bozen komen veel frequenter aan bod.”
Eelco Bosch van Rosenthal: “Ben je weleens in Amerika geweest? Daar is het momenteel nog veel erger.”
Van Rossem: “Amerika heeft juist die wonderlijke zelffelicitatiedienst. Iedere toespraak begint met: ‘In this wonderful country, God’s own country…’ Met op de achtergrond natuurlijk die vlaggen. Je kunt daar geen boodschap brengen of erachter staan zes, liefst zo groot mogelijke vlaggen. In de Vietnamjaren werden ze ook voortdurend verbrand. Dat heb je in Nederland nog nooit iemand zien doen. Waarom zou je? Het kan ons geen bal schelen, dus niemand die het doet.”

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.